latinica  ћирилица
29/07/2020 |  09:10 | Аутор: СРНА

Лукић: Да је понуда о подјели БиХ била на видику - српска страна би је прихватила

Учесник дејтонских преговора Радомир Лукић изјавио је извјесно да би српска страна, да је била на видику понуда о подјели БиХ о којој ових дана као о "Клинтоновом плану" пишу медији, то и прихватила.
Радомир  Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је навео да је могуће да је америчка администрација својевремено размишљала о томе, али да, колико је њему познато, српској страни никада званично није била понуђена таква опција.

- Додуше, америчка администрација никада није потпуно јединствена, па ни сам Стејт департмент. Подсјећам да је и данас под мистеријом смрт /у несрећи/ на Игману америчког преговарача Роберта Фрејзера, за кога се тврдило да размишља о таквом исходу какав се помиње у документима - рекао је Лукић за "Политику".

Он каже да уколико је тих идеја и било код Фрејзера, сигурно је да их није било код његовог насљедника Ричарда Холбрука, који је показивао отворене антипатије за Србе и њихову историју.

- Али, ни он није могао да негира потребу за стварањем и опстанком Републике Српске - нагласио је Лукић.

"Гардијан" је недавно објавио повјерљиве америчке документе у којима се види да Вашингтону и администрацији тадашњег предсједника Била Клинтона пред крај рата у БиХ није било страно размишљање о подјели БиХ.