latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:27 ⇒ 29/07/2020 | 08:49 | Аутор: РТРС

Помозимо дјечаку Стефану Новаковићу да оде на операцију у Турску (ВИДЕО)

Двогодишњи Стефан Новаковић из Источног Сарајева болује од ријетког неуролошког поремећаја - опсоклонус миоклонус, узрокованог тумором на кичменој мождини.
Помоћ дјечаку Стефану - Фото: РТРС
Помоћ дјечаку СтефануФото: РТРС

Хитна операција, већ идуће седмице, Стефану је заказана у истанбулској клиници "Коч" , али минималних 19.000 евра његовим родитељима, нажалост, је недостижно. Докажимо поново да снага наше хуманости може да побиједи и Стефанове невоље.

Стефан је с болом проходао... Има тек двије године и три мјесеца, а с тешком болешћу суочен је још од осмог мјесеца живота. С истином да је Стефан и животно угрожен, родитељи су се тек недавно суочили, након што су коначно исправно очитани налази магнетне резонаце рађени на приватним клиникама у Београду. Турски љекари пристали су да Стефана подвргну тешкој и ризичној операцији, али немају новац.

- Доктор који је прегледао Стефанову документацију сматра да се вјероватно ради о малигном тумору и да ће му бити потребна радио терапија. Јако нам је тешко гледати дијете које сжели и бори се да трчи и хода, али то не може због тумора - каже Стефанова мајка Слађана.

Новаковићи не сумњају да ће средства добити и из Фонда за лијечење дјеце у иностранству, али времена је мало. Медицинску документацију Фонду су доставили данас, а већ у понедјељак требало би да отпутују у Истанбул. Хуманисти, општинске организације Црвеног крста Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева већ су у акцији.

Ранко Скакавац, секретар ООЦК Источна Илиџа, каже да су досадашње акције показале да је потребно прикупити више новца од самог износа потребног за операцију, због трошкова одласка на лијечење, попут авионских карти за дијете и родитеље.

Мајка Слађана не усуђује се ни да помисли да Стефанов одлазак у Турску може да буде пролонгиран и моли за помоћ.

- Стефану је сваки дан битан. Стефану је тумор годину и по нарастао два центиметра и да не би метастазирао мора да оде на опрацију што прије - каже она.

По предрачуну, 19.000 евра трошкови су само операције. У износ нису урачунати ни боравак у болници, терапије... Средства су потребна и за авионске карте, боравак родитеља у Турској.

Хуманитарни број 1412 биће активан тек од 1. августа. Нада у нашу хуманост Новаковиће спасава од очаја. Ту смо да опет, снагом хумансоти побиједимо и Стефанову болест.