latinica  ћирилица
28/07/2020 |  19:15 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

За интервентни откуп меса око три милиона КМ (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске интервенисаће при откупу меса јер је због кризе изазване епидемијом вируса корона дошло до пада конзумације меса.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Ресорно министарство објавило је јавни позив на који ће моћи да се пријаве месопрерађивачи који су спремни да откупе одређене количине меса. За произвођаче меса ово је дјелимично рјешење проблема.

За интервентни откуп Министарство ће, мимо аграрног буџета, издвојити око три милиона КМ, како би се помогло произвођачима меса. Процјењују да ће са тим средствима откупити око 6.000 бикова и до 10.000 утовљених свиња.

- Покушавамо наћи начин како да стимулишемо откуп од мањих произвођача а да не угрозимо највеће произвођаче. Не смије се десити да се од неколико великих произвођача откупи а онда остане проблем на терену са малим произвођачима који имају 20 до 30 бикова - каже министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.

Мања потражња меса због пандемије вируса корона проблеме је створила и Ранку Сарајлићу из Ламинаца код Градишке. На слабију потражњу меса, осим пандемије, утицала је, каже, и нелојална увозна конкуренција. Због тога је, сматра он, потребна боља заштита домаће производње.

- То је једини разлог што је потребан интервентни откуп који ће дјелимично ријешити овај проблем, али тај проблем ће се, без заштите домаће производње, опет појавити за три мјесеца - каже Сарајлић.

Осим произвођачима вирус корона проблеме је створио и месопрерађивачком сектору. Обим пословања многим предузећима опао је за 30 одсто. Ипак, доста њих ће се одазвати на позив Министарства за интервентни откуп.

Дарко Марковић из ЗП Комерца, каже да ова бијељинска фирма планира да откупи између три и четири хиљаде јунади и око 500 свиња.

Ресорно министарство сличне мјере планира и за повртарску производњу јер се и у овом сектору, због повећаног обима сјетве, очекују вишкови.