latinica  ћирилица
28/07/2020 |  08:22 ⇒ 08:24 | Аутор: СРНА

Приступ тржишту са 183 милиона потрошача из Евроазије

Русија је одобрила ратификацију споразума о зони слободне трговине између Евроазијске економске уније и Србије, што Србији омогућава приступ тржишту већем од 183 милиона потрошача, а такође даје веће могућности за српске произвођаче.
Споразум о слободној трговини Србије и земаља Евроазије (фото: Sputnik / Оливера Икодиновић) -
Споразум о слободној трговини Србије и земаља Евроазије (фото: Sputnik / Оливера Икодиновић)

Шеф одјељења Департмента за трговинску политику Евроазијске економске уније Антон Цециновски рекао је да је Србија прва земља изван Заједнице независних држава која има овакав споразум.

- Споразум о слободној трговини Србије и земаља Евроазије који је за ратификацију одобрила Влада Русије, неће само у потпуности ускладити услове трговине Србије са Бјелорусијом, Казахстаном и Русијом него и са Јерменијом и Киргистаном - изјавио је Цециновски.

Он је нагласио да чињеница да је Влада Русије одобрила ратификацију Споразума о слободној трговини између Евроазијске економске уније и Србије представља потврду добрих пријатељских и економских односа између Србије и Русије и додао да постоји широк спектар роба које Русије испоручује Србији.

Према његовим ријечима, српско тржиште је интересантно за земље Евроазијске економске уније, с обзиром да су већ успостављени дугорочни трговински односи са Србијом и нико не жели да изгуби преференцијални приступ српском тржишту.

- Можда то нису неке гигантске бројке када говоримо о трговинској сарадњи, али са становишта важности принципијаног одржавања пријатељских и обострано корисних трговинских и економских односа, то је изузетно потребно - истакао је Цециновски за "Спутњик".

Србија споразумом добија шансу да око 95,5 одсто домаћих производа извози на тржиште Русије и других земаља - чланица Уније без плаћања царине, а уговор штити више од 740 српских компанија које на руско тржиште извозе више од 1.200 различитих артикала и којима је сада омогућено да извозе и на друга тржишта ЕАЕУ.

Евроазијска економска унија званично је основана у јануару 2015. године и замијенила је и проширила постојећу Царинску унију.

Укупни БДП земаља чланица већи је од 1,9 трилиона долара.