latinica  ћирилица
27/07/2020 |  19:32 ⇒ 28/07/2020 | 08:30 | Аутор: РТРС

Аеродром код Требиња у Мионићима или Зупцима (ВИДЕО)

Двије локације у околини Требиња потенцијална су мјеста за градњу аеродрома, коју је најавио предсједник Србије Александар Вучић након састанка са званичницима Српске.
Потенцијалне локације за аеродром у Херцеговини - Фото: РТРС
Потенцијалне локације за аеродром у ХерцеговиниФото: РТРС

Биће то међународни аеродром од стратешког значаја за Херцеговину и Српску, најавили су, након састанка у Требињу, чланови оперативне групе, из надлежних министарстава Српске и Србије. За десетак дана биће завршено идејно рјешење.

Први састанак оперативних група влада Срспке и Србије на сто је изнио двије потенцијалне локације за градњу. Терен се обилази, испитују услови неопходни за стандарде међунардоног аеродрома и писте на коју би могли слетјети и највећи авиони. Иако званичне потврде нема, помињу се двије локације - мјесто Мионићи, западно од Требиња, и локалитет на подручју Зубаца.

- Оперативна група ће изаћи на терен да обиђе потенцијалне локације за градњу и биће одржан још један састанак - најавила је Весна Вожни, помоћница министра за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Фото: СРНА

То што су се радне групе већ састале само неколико дана након Вучићеве најаве о градњи аеродрома, довољно говори о ријешености влада Србије и Српске да се овај пројекат реализује, увјеравају надлежни. Израда планског акта биће у наредних десетак дана, комплетан план за шест мјесеци, најкасније годину. За извођача радова биће изабрана домаћа фирма, са искуством у нискоградњи.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоран Илић рекао је да ће ово бити међународни аеродром који ће, осим Херцеговини, значити и дијелу приморја у Црној Гори и Хрватској.

Овакав објекат од стартешког је значаја не само за Требиње, већ и Републику Српску. Градска управа је на располагању за логистику и подршку,а први човјек града на Требишњици, Мирко Ћурић поручује да ће након изградње аеродрома, осим копненим путем, бити могуће и слетјети у Требиње и увјерити се у љепоте и историју.

- Ово нам говори да су Требиње и Херцеговина интересантни стратешки. Што се тиче града Требиња, ми смо максимално на услузи, све што треба од података ми смо ту. Ово није значајно само за Требиње него и за цијелу Републику Српску - истакао је Ћурић.

Оперативна група ће након обиласка локација и сагледавања услова до сљедећег састанка изабрати мјесто будућег аеродрома Требиње.