latinica  ћирилица
27/07/2020 |  17:37 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

"Прво ријешити статус бораца, а потом првог скупштинског сазива" (ВИДЕО)

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је данас да БОРС неће дати сагласност за иницијативу за рјешавање питања стваралаца Српске, све док не буде ријешен статус борачке популације.
Источно Сарајево - Савчић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Савчић - конференција за новинареФото: СРНА

- Данас сам са представницима СДС-а и ПДП-а желио да разјасним да Борачка организација није дала сагласност, нити је била упозната о иницијативи којом се захтијева промјена Закона о правима бораца и породица погинулих и ратних војних инвалида - рекао је Савчић новинарима у Источном Сарајеву након састанка БОРС-а са предсједником СДС-а Мирком Шаровићем и ПДП-а Браниславом Бореновићем.

Он је напоменуо да је ова тема посљедњих дана изазвала велико интересовање јавности Републике Српске, те да је за рјешавање овако битних питања најважнија потпуна сагласност свих политичких партија у Српској и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, посебно БОРС-а.

- Мене радује да се посљедњих дана дио политичих партија изјаснио око иницијатве за имјене Закона и она би, према процедурама, требало да иде у јавну расправу, а затим пред Народну скупштину Републике Српске. Увјерен сам да ће оне бити подржане и од Народне скупштине - навео је Савчић.

Он је подсјетио да су та питања већ делегирана институцијама Републике Српске, те да се углавном односе на рјешавање статуса незапослених демобилисаних бораца.

Предсједник БОРС-а је нагласио да нико није против тога да се свакоме ко се налази у тешкој материјалној ситуацији ријеши питање како би сваки човјек живио нормалан живот.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је да је на данашњем састанку постигнута сагласност о свим кључним питањима, те да је приоритет статусно питање демобилисаних бораца.

- Прво права бораца, а онда свих других категорија, не занемарујући историјску улогу првог сазива Народне скупштине Републике Српске, који је донио неке историјске одлуке, важне за наш народ и цијелу Републику Српску - истакао је Шаровић.

Он је рекао да то питање треба рјешавати у сарадњи са политичким партијама, али и са БОРС-ом.

Шаровић је поручио да не треба распиривати нетрпељивост, те да треба ићи у правцу рјешавања статуса борачке популације.

- Данас смо се усагласили да треба покренути иницијативу која би ишла према другим политичким партијама, да што прије сазовемо сједницу Народне скупштине која би била искључиво посвећена статусу бораца - рекао је Шаровић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић навео је да ПДП повлачи свој потпис са иницијативе за рјешавање питања стваралаца Републике Српске, односно исплате валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Српске, док не буде ријешен статус борачке популације.

- Не смије бити дискриминације и подјеле. Постоје велики приоритети које треба рјешавати са оправданим захтјевима борачке популације. Нема сагласности ни за један приједлог којим ће се увести високе апанаже све док имамо више од 10.000 демобилисаних бораца који немају посао и 1.600 дјеце погинулих бораца која немају посао - указао је Бореновић.

Странке које су заступљене у Народној скупштини Републике Српске су 21. јула на Палама потписале изјаву о подршци иницијативи за рјешавање питања стваралаца Српске, односно о исплати валоризоване накнаде за ратни период за посланике у првом сазиву Народне скупштине, три члана Предсједништва и чланове Владе Српске.