latinica  ћирилица
27/07/2020 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Омогућити наставак извоза ребрастог бетонског челика у Србију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио је да ће упутити допис Министарству трговине Србије у којем ће затражити званичан став у вези са могућношћу налажења модалитета који ће омогућити наставак извоза ребрастог бетонског челика у шипкама из БиХ у Србију на истом нивоу као и претходних година.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је данас у Сарајеву организовао састанак у вези са заштитом домаће производње у сектору металне индустрије, с фокусом на питање извоза ребрастог бетонског челика у шипкама из БиХ у Србију.

Састанку је присуствовала делегација компаније "АрцелорМитал" из Зенице, највећег произвођача и извозника челика, те представници Спољнотрговинске коморе БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Повод данашњег састанка је одлука коју је Србија донијела 26. јуна о покретању поступка испитивања за увођење мјера заштите од прекомјерног увоза ребрастог бетонског челика у шипкама, у складу са правилником Свјетске трговинске организације.

Кошарац је изразио разумијевање због овакве одлуке Србије у настојању да заштити сопствену производњу, с обзиром на кретања на свјетском тржишту челика.

- Затражио сам од представника зеничког "АрцелорМитала" и Спољнотрговинске коморе БиХ да се укључе у истражни поступак како би се прикупили подаци, те предузели одговарајући кораци у доказивању чињенице да произвођачи из БиХ нису проузроковали поремећај на тржишту Србије, односно да у протеклом периоду није било раста извоза ребрастог бетонског челика у шипкама у Србију из БиХ, него да је забиљежен и пад извоза из БиХ у Србију - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је Србија један од најважнијих спољнотрговинских партнера БиХ.

- Од кључног је значаја да поштујемо изузетно добре билатералне односе, као и значајан спољнотрговински раст између двије земље, како бисмо дошли до најбољег могућег рјешења за обје земље, те омогућили домаћим произвођачима у сектору металне индустрије наставак успјешног пословања - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да Србија у конкреном случају води транспарентан поступак, те изразио увјерење да ће ова држава уважити аргументе да произвођачи ребрастог бетонског челика у шипкама из БиХ нису повећали продају својих производа на тржишту Србије.

- Уважавајући добре спољнотрговинске односе са Србијом, увјерен сам да ћемо наћи начин да омогућимо несметан наставак извоза ребрастог бетонског челика у шипкама из БиХ у Србију - закључио је Кошарац.

Осим зеничког "АрцелорМитала", значајни произвођачи и извозници челика су фирме "Комерц-мали" из Прњавора и "ФероКеш" из Мостара.