latinica  ћирилица
16/07/2020 |  19:16 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Резолуција о ратном страдању Срба и Хрвата у БиХ, на јесен у америчком Конгресу (ВИДЕО)

Приједлог нове Резолуције о догађајима из Сребренице, достављене на усвајање Представничком дому америчког Конгреса поновни је покушај сатанизације Срба, али и удар на званичну Бања Луку и Београд – оцјена је српских историчара и политичких аналитичара с обје стране Дрине.
Амерички Конгрес - Фото: Wikipedia
Амерички КонгресФото: Wikipedia

 Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић најавио је да ће, на јесен, српска заједница америчком конгресу упитити Резолуцију о страдања Срба и Хрвата у БиХ, у протеклом рату.

Нова Резолуција о Сребреници резултат је лобирања бошњачке заједнице, а званични предлагач је копредсједавајућа босанског кокуса у америчком конгресу Еди Бернис Џонсон. Срби из БиХ и власт тадашње Југославије оптужени су за етничко чишћење Бошњака, а акутуелна власт у Српској прије свих Милорад Додик за негирање. Злочини које су починиле муслиманске и хрватске снаге над Србима, за 85-годишњу конгресменку и њене колеге, једноставно не постоје. Зато српска заједница у Америци припрема резолуцију о српском страдању.

- Очекујемо на јесен да се појави прва верзија те Резолуције гдје се изражава мишљење Конгреса и утврђује се да су и Срби и Хрвати страдали у рату у БиХ и истовремено осудила Армија БиХ, која је одговорна за страдање Срба и Хрвата у Сарајеву - рекао је Кесић.

Руски доктор историјских наука Јелена Гускова оцјењује да америчка конгресменка, која је поднијела резолуцију, није упозната о догађајима на територији бивше Југославије,јер да јесте не би тврдила да су српске снаге помогнуте војним и паравојним снагама из Србије почеле агресију и етничко чишћење у БиХ 1992.

- Зна ли америчка конгресменка Џонсон да су се 1991-1992. Срби припремали за одбрану, а муслимани за рат, да су муслиманске паравојне јединице "Зелене беретке" и "Патриотска лига" формиране 1991, десет мјесеци прије рата у БиХ - истиче Гускова.

Прије пет година Представнички дом америчког конгреса усвојио је идентичну Резолуцију о Сребреници. Исте године Русија је ставила вето на сличан документ у СБ УН. То говори о континуитету политике појединих великих сила које Србе желе да представе као монструме.

- То је за мене покушај какав је био и са британском резолуцијом, што не може да се докаже чињеницама треба доказати папирима, знају они да немају доказа, али да би оправдали НАТО ударе против Републике Српске и четири године касније против Југославије, они треба да створе што гору слику о Србима - сматра Миливоје Иванишевић директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку, Београд.

Двије и по деценије од завршетка рата, Срби се и даље у дијелу свјетске јавности "лоши момци са Балкана". У прилог таквој тези је више од хиљаду година изречене им казне у Хагу за ратне злочине, што је тросутруко више него Бошњацима, Хрватима и Албанцима заједно. Ипак, ни резолиције ни негативни наративи не могу спријечити научно преиспитивање догађаја из протеклог рата, укључујући и Сребреницу.

- Треба да се присјетимо да су изашла и британска документа са којих је скинута ознака тајности која јасно и недвосмислено говоре да се тамо није десио геноцид, да није постојала намјера за уништење једне ентичке групе то је јасно назначено, што значи да то код њих изазива панику и они на овај начин желе да забране да се институције баве таквим истраживањем, желе једноставно да то забране - истакао је Милорад Којић директор Републичког центра за истражовање рата, ратних злочина и тражење несталих Српске.

Само чињенице а не добро плаћене резолуције, могу бити основ за утврђивање истине и довести до помирења у БиХ. Двије међународне Комисије за Сребреницу и Сарајеву, које је формирала Влада Републике Српске управо на бази научних података ускоро ће јавности представити резултате свог рада.