latinica  ћирилица
16/07/2020 |  10:24 ⇒ 10:33 | Аутор: Агенције

Шпанија одаје почаст жртвама и херојима пандемије (ВИДЕО)

Шпанија церемонијом у Мадриду данас одаје почаст жртвама новог вируса корона и радницима који су ризиковали животе током најгорег периода пандемије.

Родбина стотињак људи који су умрли за вријеме пандемије, представници медицинског особља, полиције и други важни радници придружили су се краљу Филипу ВИ и краљици Летицији, члановима Владе и званичницима Европске уније и Свјетске здравствене организације на еспланади у мадридском Краљевском двору.

Међу гостима, који су са маскама и сједе удаљени на прописаној социјалној дистанци око пламена у центру, су и представници десетак вјерских заједница и амбасадори. Церемонију уживо преноси шпанска државна телевизија.

Представници свих политичких странака присуствују, осим крајње десног Вокса, чији је лидер тај догађај назвао "узбудљивом церемонијом" за љевичарску владајућу коалицију на челу са премијером Педром Санчезом.

Према службеним подацима у Шпанији је потврђено 28.413 смртних случајева од посљедица заразе вирусом корона, док је оболило више од 257.000 људи.