latinica  ћирилица
15/07/2020 |  15:45 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Ристић за РТРС: Мобилна болница продата Турској (АУДИО)

Покретна болница која је била набављена за Републику Српску, а потом враћена, због одуговлачења са процедурама у Агенцији за лијекове БиХ, продата је у Турску, за дупло више новца.


Славенко Ристић (фото:noviglas.info) -
Славенко Ристић (фото:noviglas.info)

Власник ТР Братунац и фирме Балкан Глобал Славен Ристић потврдио је за РТРС да је болницу продао за 4,8 милиона евра.
У току је расцарињење, демонтажа и транспорт болнице.

Подсјећамо, Српска је мобилну болницу платила 4,2 милиона марака, што је, према Ристићевим ријечима, била понуда без профита и зараде.

Влада Републике Српске у јеку пандемије, 21. марта донијела је одлуку о набавци покретне болнице са 500 кревета, површине 6.000 квадрата, посредством Института за јавно здравство.

Републички штаб за ванредне ситуације 29. маја наложио је да уговор са предузећем Балкан Глобал буде раскинут због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца.

Компанија Балкан глобал половином уплатила је 4,29 милиона марака на рачун Института.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да га је Ристић обавијестио да је мобилна болница, коју је Влада Српске требала да набави по цијени од 4.2 милиона марака, продата за око пет милиона евра Турској.

Он је додао да мисли да је болница и тада била потребна, а да не искључује могућност да ће бити потребна и у будућности.

- Нисмо се требали освртати на неке парадере који иду тамо, сликају се, као нешто говоре као да живимо у идеалним условима. Као да је неко намјерно хтио неког да превари. Није нико хтио да превари. Како сада Турској ваља по дупло већој цијени него што смо ми платили. Човјек је хтио да нама учини, а на крају од њега направили лошег момка, што, наравно, треба одбацити - истакао је Додик.

Додик је додао и да то нису поступци који се могу назвати опозицијом, него деструкцијом.

- Тиме се одмаже друштву у цјелини. Шта ако се појави већи број заражених? Ко каже да неће? Не кажем ни да хоће, ја немам појма, али моја одговорност јесте да опремимо и оспособимо систем, да служамо струку, а да нам струка каже шта нам треба - рекао је Додик.