latinica  ћирилица
14/07/2020 |  20:02 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Кошарац-Бјелица: Конкретним мјерама побољшати сарадњу са Савјетом министара

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је задовољство због чињенице да општина Соколац има интензивну и продуктивну сарадњу са институцијама Републике Српске, прије свега Владом, кабинетом предсједника Републике и српским чланом Предсједништва БиХ, и навео да је са начелником те општине Милованом Бјелицом данас разговарао о конкретним мјерама за побољшање сарадње са Савјетом министара.
Соколац - Кошарац - Бјелица - Фото: СРНА
Соколац - Кошарац - БјелицаФото: СРНА

Кошарац је током данашње посјете општини Соколац нагласио да је неопходно побољшати сарадњу са Савјетом министара и истакао да је једно од примарних питања заједнички рад на ревитализацији Центра за унапређење пољопривредне производње и сјеменског кромпира, будући да ово министарство, односно сектор за пољопривреду у његовом саставу има контакте са међународним институцијама које се тим питањем баве.

- О томе ћемо разговарати у наредним данима - најавио је Кошарац.

Он сматра да је оживљавање рада овог центра добра шанса за општину Соколац, за универзитете у Источном Сарајеву и Бањалуци, те за едукацију пољопривредних произвођача када је ријеч о производњи садног материјала и пластеничкој производњи.

Кошарац вјерује да ће Соколац и Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара имати видљиве политике у том контексту.

Он је нагласио да ће од ове године кренути реализација пројекта од 34 милиона КМ, посредством УНДП-а, од средстава Европске уније за грант за развој пољопривреде, истичући да је ту једна од јаких компоненти и шанси за општину Соколац.

Кошарац сматра да је шанса за Соколац и у чињеници да на подручју те општине буде произведено између 4,5 и 5,5 милиона литара млијека, да Соколац може да унапређује ову врсту примарне пољопривредне производње и да заинтересовани произвођачи и правна лица могу да аплицирају за та средства.

Он је најавио подршку и веома значајном пројекту развоја руралног облика туризма "Виа Динарика", у који је укључена општина Соколац на локалитету Црвене стијене, те најавио помоћ Министарства у унапређењу брендирања романијског скоруп-кајмака.

- Свјесни чињенице да ће бити велике посљедице на привреду у Српској и Федерацији БиХ усљед епидемије ковида-19, на нивоу Савјета министара формирана је група за социо-економски одговор и могу да кажем да су врло видљиве и јасне политике Владе Републике у оквиру различитих сегмената помоћи привреди - рекао је Кошарац након разговора са начелником општине Соколац.

Кошарац је додао да епидемија још траје и да није потпуно завршена анализа свих посљедица, али да је важно да институције, опредијељене да на основу унутрашњих финансијских капацитета и у контексту сарадње са Међународним монетарним фондом и другим финансијским институцијама, траже одговоре да би успјели санирати посљедице вируса корона на привреду и општи економски амбијент у Српској и ФБиХ.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је данас новинарима да је посебан нагласак на састанку са Кошарцем био на питањима енергетске ефикасности и заштите животне средине, те навео да је општина припремила пројекте из свих области о којима је данас разговарано.

Бјелица је истакао да је на подручју општине Соколац урађено много уз подршку свих виших нивоа власти.

- Имамо проблем са ликвидношћу општине, и то ће сигурно бити присутно и у наредном периоду, имамо и вишак радника у општини и у локалним установама које су у њеном саставу, али издржавамо уз подршку Владе Српске и успијевамо да премостимо финансијске проблеме у којима се налазимо - навео је Бјелица.

Он је нагласио да су средства која недостају овој општини углавном усмјерена на суфинансирање пројеката које соколачка локална управа реализује у сарадњи са финансијским институцијама, надлежним министарствима у Влади Српске и амбасадама.

Бјелица се нада да ће данашњи састанак са министром Кошарцем дати резултате у наредном периоду подршком пројектима у оквиру разговора са представницима финансијских институција и једног броја амбасадора.

Разговору Кошарца и Бјелице присуствовао је и генерални директор предузећа Шуме Републике Српске Славен Гојковић.