latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:43 | Аутор: СРНА

Упућен апел да општина Источна Илиџа распише конкурс за стипендије

Представници Уније студената Републике Српске и Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву апеловали су да општина Источна Илиџа распише конкурс за студентске стипендије, напомињући да је пет осталих општина из састава града Источно Сарајево то одавно урадило.
Студенти  (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Студенти (Фото:banjaluka.rs.ba)

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Урош Бјелица рекао је да су покренули иницијативу да се повећа буџет општине Источна Илиџа за стипендије и он сада износи 60.000 КМ, тако да би сви студенти који испуњавају услове могли и да добију стипендију.

- Апелујемо на начелника општине Источна Илиџа да распише конкурс за стипендије и да заједно помогнемо нашим колегама да лакше сносе трошкове током студирања - изјавио је Бјелица новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће покушати да у договору са начелником виде шта то кочи тај процес и да ће студенти и даље тражити своја права.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић истакао је да студентима стипендија много значи за даље школовање, те да не види разлог зашто су студенти из општине Источна Илиџа мање важни од студената из других општина, гдје је исплата стипендија већ почела.

- Ми ћемо у име Уније студената упутити иницијативу свим општинама да у свакој конкурсној комисији за додјелу стипендија буде један члан студент којег ће делегирати Унија, гдје ћемо обезбиједити транспарентност додјела стипендија - напоменуо је Слијепчевић.

Члан Уније студената Републике Српске Филип Матић сматра да вриједни студенти заслужују стипендију јер своје обавезе завршавају у првим испитним роковима и они би могли да изгубе могућност да аплицирају на овом конкурсу уколико буде одгођен конкурс, имајући у виду да је већ јул.

- Урадили смо мало истраживање и готово у свим општинама је од Зворника до Требиња расписан конкурс за стипендију. У овом периоду наши студенти имају много трошкова и олакшање за све наше колеге је стипендија. Зато апелујемо да се тај конкурс што прије распише зато што се сада ради о 60.000 КМ, дакле о 60 стипендија по 1.000 КМ - нагласио је Матић.

Он је напоменуо да је прошле године тај конкурс много раније био расписан, а ове године се много касни, додајући да осталих пет општина из састава града Источно Сарајево извршава своје дужности према студентима.

Са друге стране, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је новинарима да ће конкурс за стипендије у наредном периоду бити расписан и да ће средства која су намијењена за студенте бити уплаћена оним студентима који буду испунили услове у складу са јавним позивом који ће расписати ова локална заједница.

Божовић каже "да је за њега поразно да су ове двије институције исполитизоване и стављене у функцију само једне политичке партије и покушавају да уберу јефтине политичке поене".

Он је рекао да, уколико се они стварно залажу за права студената на Универзитету у Источном Сарајеву, онда би требало да буду политички неопредијељени, односно да политика не улази у овај сектор.