latinica  ћирилица
13/07/2020 |  14:24 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Привредна комора: Судски оспорити одлуку федералне Пореске управе

Адвокати Привредне коморе Републике Српске покренуће код надлежног Уставног суда оспоравање одредбе Пореске управе ФБиХ према којој су пословне јединице привредних субјеката из Српске који послују у Федерацији БиХ изостављене из мјера за ублажавање негативних посљедица вируса корона у том ентитету, изјавио је данас предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.
Бањалука - Рачић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука - Рачић - конференција за новинареФото: СРНА

- Таква одлука је неуставна. Наши правни стручњаци ће у име тих привредних друштава покренути оспоравање одлуке према којој је федерална Пореска управа увела такво рестриктивно право за привредна друштва из Српске - рекао је Рачић новинарима у Бањалуци током састанка са представницима неких од привредних друштава које имају пословне јединице у ФБиХ.

Он је навео да су се Привредна комора и ти пословни субјекти више пута обраћали Влади ФБиХ и да још нису добили одговор, те да су се обраћали и Привредној комори ФБиХ која је подржала иницијативу пословне заједнице из Српске за помоћ приредним друштвима из Српске која имају пословне јединице у ФБиХ.

Рачиић је навео да у пословним једницама предузећа из Српске у ФБиХ ради око 1.500 радника, као и да много више фирми из ФБиХ ради у Српској него обратно.

- Све фирме из Српске су исплатиле плате радницима који раде у њиховим пословницама у ФБиХ и то је био за њих велики финансијски ударац који ће се одразити на њихово пословање - истакао је Рачић.

Он је рекао да ти привредни субјекти не могу добити помоћ из Српске, јер нису регистровани у Пореској управи Српске, него су те пословне јединице пријављене у ФБиХ.

Рачић је подсјетио да због пандемије вируса корона привреда Српске трпи огромну штету, посебно метална, дрвна, те индустрија коже и обуће, али до сада није било већих отпуштања радника.

- У наредним мјесецима можемо очекивати повећање штете, можда негдје преко милијарде КМ, јер страна тржишта још нису у довољној мјери покренула производња гдје би могли пласирати наше производе - навео је Рачић.