latinica  ћирилица
13/07/2020 |  12:08 ⇒ 12:37 | Аутор: Index.hr

Хиљаде људи на улицама Нице, Французи увели обавезне маске и на отвореном (ФОТО/ВИДЕО)

Градоначелник Нице у недјељу је изјавио да жали због непоштивања мјера, поготово физичке дистанце на обали свог града током забава које су се одржале протеклих дана. Најавио је и да ће маске убудуће бити обавезне на сличним забавама отвореног типа.
Ница-Француска (фото:Twitter/France3) -
Ница-Француска (фото:Twitter/France3)

Забаву, односно концерт организовао је домаћи продуцент електронске музике Д Ејвинир. На њој је присуствовало више хиљада људи, а мјере против сузбијања вируса корона углавном се нису поштивале.

Највећи број људи окупио се на славној Promenade des Anglais, што је разбјеснило неке људе који су своје незадовољство исказали путем друштвених мрежа. Француска у овом тренутку страхује од доласка другог вала епидемије вируса корона.

Обавезно ношење маски и на отвореном

- Жалимо што ова правила нису довољно поштована. У Ници ће сада бити обавезно ношење маски за све организоване догађаје - написао је градоначелник Кристијан Естроси на Твитеру.

Сви који посјећују догађаје у затвореном простору, попут концерата, већ морају носити маске.

Градске власти инсистирале су да највећи број од 5.000 људи допуштених на било којем јавном окупљању у Француској није прекорачен, чак ни на подручју које у нормалнијим условима може примити и до 36.000 људи.

Фотограф АФП-а рекао је да је густина људи била нешто већа на појединим подручјима, али због чињенице што су тражили боље мјесто да чују музику јер квалитет звука није свуда био једнак.

Градске власти такође су навеле да су јасне поруке упозорења на физичку дистанцију поставили на више мјеста, као и слали звучне поруке истог садржаја.

Портпарол владе Габријел Атал рекао је да контроверза око догађаја наглашава потребу да се људи више брину, чак и ако тренутна стопа заразе остане ниска.

- Французи су прошли кроз тешка времена са затварањем, желе изаћи, али излазак не значи заборавити та правила - рекао је Атал за БФМ-ТВ.