latinica  ћирилица
12/07/2020 |  21:56 ⇒ 21:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Молим грађане за дисциплину, побиједићемо вирус корона

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има довољно медицинске опреме и одговорне здравствене раднике. Побиједићемо вирус корона, како у првом, тако ћемо и другом таласу, поручио је Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Александар Вучић је замолио вечарас све грађане Србије за дисциплину и одговорност. "Победићемо корону, гарантујем", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Истакао је да су чланови Кризног штаба часни и одговорни људи.

Вучић je замолио грађане да вјерују држави и љекарима, који су врхунски, и указао да су болнице данас много боље него раније.

Осврнуо се и на опрему, додајући да је недавно на РТС-у прочитао један број респиратора, наводећи да је додато још 264.

- Имамо, са слободнима, још 1.136 чистих клиничких, стационарних респиратора. Не причам о пумпама за анестезију. То показује колико је држава спремна. Ово све је у складишту у Крњишевцима. Тамо имамо додатних мобилних респиратора 115, апарата за анестезију 102, монитора 467, инфузионих пумпи 891, дефибрилатора 154, ЕКГ апарата 57, деконтаминатора ваздуха 54, стерилизатора 16 и тако даље - објаснио је Вучић.

Људи, како је истакао, не треба да брину, јер држава има медицинску опрему и одговорне љекаре.

Навео је да има 185.000 тестова, а да за два дана стиже нових 65.000, подсећајући да је Србија тестирала пола милиона грађана, убједљиво највише.

Међутим, указује да, ако прилив људи у болнице буде велик неће бити мјеста да се смјесте.

Навео је да тренутно у Арени има 137 пацијената, и додао да су угрожени млађи који су гојазни или имају друге болести, али и да старији и даље све више умиру.

- Немојте да бринете, побиједићемо вирус корона, како и у првом тако ћемо и другом таласу. Само је потребно да покажемо ту врсту јединства и заједништва, и да разумијемо да је тај противник веома опасан - поновио је Вучић.

Нагласио је да се ради о врло тешкој болести, врло опасној инфекцији.