latinica  ћирилица
12/07/2020 |  19:40 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од одбране Добоја (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код спомен-крста у добојском насељу Вила обиљежено је 28 година од Петровданске битке за одбрану града. У борбама су страдала 34 борца ВРС, а рањено 76.
Добојско насеље Вила - парастос - Фото: СРНА
Добојско насеље Вила - парастосФото: СРНА

Окружити и заузети Добој био је главни циљ напада непријатељских снага из правца Јелаха и Тешња.

Град је цијели дан гранатиран, линије српске војске пробијене, али намјере хрватско-муслиманских снага осујећене. На првој линији одбране био је тада и Зоран Девић.

- Сјећам се свих својих другара које сам изнио рањене, мртве, а онда на крају међу њима сам био и ја тешко рањен. Било је ту војске, полиције, али главну улогу су одиграли одважна група припадника МУП-а 13.чете ЦЈБ Добој - препричава Девић.

Димшо Живановић, ратни старјешина Добојске бригаде истиче као најтежи прелазни моменат када је у рововима остало мало бораца, а није имао ко да извуче рањенике. Док није пристигла помоћ, Живановић поменуту ситуацију апострофира као најтежу.

Одбрана Добоја на Петровдан 1992. године кључна је за будућност овог града али и Републике Српске. У тој бици погинула су 34 борца, а рањено 76.

- То је скупа цијена коју смо платили тог дана али ево Добој је одбрањен и обиљежавањем овог дана одајемо почаст тим људима који су дали свој живот да би Добој био овакав какав данас јесте - каже Перо Тубић, Борачке организације Града Добој.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја истиче да је Петровдан био кључан за одбрану града Добоја, јер је тада, како је навео, потврђено да ће да ће Добој дефинитивно бити дио Републике Српске.

На споменик на Вили, који је подигнут у знак сјећања на погинуле у Петровданској бици, њихови саборци, породице и поштоваоци положили су вијенце.