latinica  ћирилица
12/07/2020 |  14:32 | Аутор: СРНА

Овјерене пријаве за учешће на изборима за 43 странке које потпуно испуњавају услове

Централна изборна комисија БиХ овјерила је данас пријаве за учешће на изборима за 43 политичке партије, које у потпуности испуњавају законом прописане услове, док су пријаве четири странке одбијене.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

Дјелимично су овјерене пријаве за 82 политичке партије, односно за оне изборне јединице за које испуњавају законске услове.

Шест политичких партија мора ускладити назив који ће користити у изборне сврхе, те извршити допуну потписа подршке, док једна политичка партија има други недостатак који мора уклонити, саопштено је из ЦИК-а.

Пријаве четири политичке партије су одбијене због изречене административне мјере ускраћивања права кандидовања на изборима и недостављања пријаве у утврђеном року. Оне ће имати право жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од пријема одлуке.

Због недостатака у пријави остале политичке партије, као и оне чија је пријава дјелимично овјерена биће о томе обавијештене и оставиће им се рок да их отклоне до 14. јула до 16.00 часова.

ЦИК-у БиХ поднесено је укупно 136 пријава политичких партија и и 379 пријава независних кандидата за овјеру учешћа на локалним изборима заказаним за 15. новембар.

Овјерене су пријаве за 278 независна кандидата који у потпуности испуњавају законом прописане услове, а за 93 независна кандидата остављен рок да отклоне недостатке до уторка, 14. јула до 16.00 часова.

ЦИК је овјерила 48 независних кандидата представника националних мањина, 16 независних кандидата приједлога групе од 40 грађана и два независна кандидата приједлога удружења.

За осам независних кандидата утврђене су неправилности или недостаци, те им је остављен рок до 14. јула до 16.00 часова да би исправили недостатке, а 19 пријава независних кандидата је одбачено/одбијено јер нису испунили услове за овјеру.