latinica  ћирилица
10/07/2020 |  21:36 | Аутор: СРНА

Борељ: За жаљење одлука суда и Ердогана

Европска унија /ЕУ/ критиковала је данас одлуку турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да Аја Софију прогласи џамијом.
Жозеп Борељ - Фото: REUTERS
Жозеп БорељФото: REUTERS

- За жаљење је одлука турског Државног савјета да промијени статус једне од најпознатијих локација у модерној историји Турскем а потом и Ердоганова одлука да се контрола над Аја Софијом преда вјерском директорату - наводи се у саопштењу високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља.

Ердоган је нешто раније потписао декрет којим Аја Софија постаје џамија након што је суд поништио одлуку власти из 1934. године којом је та грађевина постала музеј.

Ердоган је на друштвеној мрежи "Твитер" објавио копију декрета који је потписао, у којем се наводи да се контрола над Аја Софијом предаје вјерском директорату и да ће она постати богомоља.

Аја Софија је била централно мјесто хришћанске Византије и муслиманског Османлијског царства, а сада је један од најпосјећенијих споменика у Турској.

Одлуку о поништавању њеног музејског статуса донио је Државни савјет, највиши административни суд у Турској.

Организација УН за образовање, науку и културу /Унеско/ извршиће ревизију статуса Аја Софије након што је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган ову локацију у Истанбулу прогласио џамијом.

- Жалосно је то што одлука Турске није била предмет дијалога нити обавјештења унапријед. Унеско позива турске власти да без одгађања отворе дијалог како би се избјегао корак уназад од јединствене вриједности тог изванредног насљеђа чије очување ће бити предмет ревизије на наредној сједници Комитета за свјетско насљеђе - наводи се у саопштењу ове организације УН.