latinica  ћирилица
10/07/2020 |  20:14 | Аутор: СРНА

Нови вето Русије и Кине

Русија и Кина ставиле су у Савјету безбједности УН вето на резолуцију којим би на још шест мјесеци било продужено одобрење за пролазак хуманитарне помоћи преко два гранична прелаза из Турске у Сирију.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

УН наводе да више милиона сиријских цивила на сјеверозападу те земље зависи од хуманитарне помоћи достављене из Турске. Преосталих 13 чланица Савјета безбједности УН биле су за резолуцију.

Савјет безбједности УН је подијељен по овом питању и већина чланица је против става Русије и Кине које желе да се број граничних прелаза смањи на један, наводећи да се до тих подручја може стићи и из унутрашњости унутар Сирије.

Ово је треће неуспјело гласање о овом питању и други вето који су уложиле Русија и Кина.

Савјет безбједности УН први пут је прије шест година одобрио прекограничну хуманитарну операцију у Сирију што обухвата приступ из Јордана и Ирака. Ови прелази су блокирани у јануару због противљења Русије и Кине.

Савјет безбједности треба да гласа о другом, руском нацрту текста за одобрење испоруке помоћи преко једног прелаза из Турске на годину дана, али пошто ово тијело ради виртуелно због пандемије вируса корона чланице имају 24 часа да гласају и резултат неће бити познат до сутра.