latinica  ћирилица
10/07/2020 |  14:22 ⇒ 19:03 | Аутор: РТРС

Додик: Ситуација веома сложена, поштовати све мјере (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је након сједнице Извршног комитета ове странке да СНСД разумије да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској веома сложена и да оставља посљедице на економском плану.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је истакао да је здравствени сектор изложен притисцима због пораста броја заражених вирусом корона, те да је Влада Српске до сада, кроз политику коју СНСД подржава, издвојила 40 милиона КМ за подршку здравственим радницима и 100 милиона за набавку медицинског материјала.

- Има довољно заштитне опреме и респиратора и они се више неће набављати - рекао је он.

Додик је навео да све мјере донесене у циљу сузбијања ширења вируса корона остају на снази, рекавши да је потребно проширити мјере када је ријеч о ношењу маски на отвореном.

- Треба остати при мјерама које су до сада на снази. Дакле, потребно је одржавати личну хигијену, носити маске, поштовати ограничење броја окупљених у затвореном простору - рекао је он и додао да се епидемија може сузбити једино заједничким напорима свих нас.

Према његовим ријечима, медицинска струка ће саопштити на који начин ће бити кориштене заштитне маске на отвореном простору.

- Морамо учинити све како би спријечили ширење вируса. Лично сам се више од 10 пута тестирао на вирус корона. Морамо водити рачуна и о медицинским радницима и њиховим правима, јер су преоптерећени - рекао је Додик.

Он је навео да сви морају повећати одговорност, што је неопходно.

- Нисмо овдје ништа забранили насилно, али сви морамо повећати одговорност. Након окупљања и прослава имали смо повећан број заражених. Наш здравствени сектор сада може да одговори на изазове, али морамо водити рачуна и о предстојећем времену. Опремићемо и ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву, Невесињу. Морамо ово урадити, а да ли ће требати, не знам. Више од милион КМ ћемо уложити у Бањалуци на локацији старе хиругрије како бисмо опремили 400 кревета - каже Додик

Додик је рекао и да руководство СНСД-а тражи одговорност надлежних у одређеним здравственим установама гдје је дошло до ширења заразе међу здравственим радницима и избијање новог жаришта, наводећи да се то, прије свега, односи на Бијељину.

- Разговарали смо о одговорности људи који су у име СНСД-а постављени на функције, као што су директори домова здравља. Неприхватљиво је да се неодговорно односе здравствени радници у Бијељини. Одговорност сносе менаџмент који је ту регију довео у проблем ширења заразе што је онемогућило редован рад болнице. СНСД тражи одговорнот менаџмента и других који су у ланцу управљања здравственим институцијама - рекао је лидер странке.