latinica  ћирилица
10/07/2020 |  13:42 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

О сету мјера за унапређење домаће пољопривредне производње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ Борисом Пашалићем и Шемсудином Дедићем о сету мјера за унапређење домаће пољопривредне производње.
Сарајево: Сташа Кошарац са министрима - Фото: СРНА
Сарајево: Сташа Кошарац са министримаФото: СРНА

Сет мјера би, између осталог, укључивао појачан надзор над увозом пољопривредних сировина и прехрамбених производа на граничним прелазима у БиХ, те обезбјеђивање намјенских кредитних средстава за супституцију увоза у области пољопривредне и прехрамбене индустрије у БиХ.

Дио мјера односи се и на постизање договора о што скоријем испуњавању услова за извоз црвеног меса из БиХ на тржиште ЕУ, подстицању пољопривредне производње која се одвија у међуентитетској зони разграничења, те хармонизацији мјера подстицаја између министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ, саопштено је из ресорног министарства.

Саговорници су договорили да се што прије постигне договор о методологији пољопривредног пописа, као и чиповања и пописа стоке у БиХ, те активности на испуњавању предуслова за збрињавање животињског отпада.

Кошарац, Пашалић и Дедић размијенили су мишљења о проблематици успостављања ИПАРД оперативне структуре у БиХ.

У контексту проблема са којима се тренутно суочавају произвођачи шљива и корнишона, договорено је да се упути хитна ургенција хрватској страни о потреби продужења радног времена на постојећим граничним прелазима отвореним за промет робе која подлијеже фитосанитарном надзору, те отварању додатног граничног прелаза за извоз пољопривредних производа на тржиште земаља ЕУ.

Кошарац, Пашалић и Дедић оцијенили су да је једна од мјера заштите домаће производње пласман пољопривредних производа на нова тржишта, попут Руске Федерације, Кине, Уједињених Арапских Емирата и Малезије.

Резултат данашњег састанка је и сет закључака са планом активности, која ће надлежна министарства реализовати у наредном периоду.