latinica  ћирилица
10/07/2020 |  11:56 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Погледајте како ће изгледати школа у Ади (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру припрема за изградњу прве школе у Ади, изабрано је идејно рјешење нове школе, чија би градња требало да почне на јесен. На конкурсу, за најбоље идејно архитектонско-урбанистичко рјешење побиједила је фирма Рутинг.
Бања Лука: Будућа школа у Ади (Фото:.banjaluka.rs.ba) -
Бања Лука: Будућа школа у Ади (Фото:.banjaluka.rs.ba)

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић истакао је да ће Ада, као брзорастуће насеље, добити своју основну школу, у оквиру великог плана изградње и обнове школске инфраструктуре широм града.

- Изградња школе са двораном предвиђена је и усвојеним регулационим планом за то подручје. Сада смо добили и идејно рјешење будућег објекта, тако да су створени предуслови за почетак реализације још једног великог пројекта за Аду - казао је Амиџић.

Планирано је да школа буде изграђена на локацији пута ресторана "Стара Ада", у чијој близини се или гради или ће почети изградња већег броја стамбених блокова.

Будући школски објекат градиће се фазно, а дио радова биће финансиран донацијама приватних друштвено-одговорних компанија.

Петоразредна школа пројектована је за 300 ученика, са десет учионица, од којих ће пет бити у приземљу, а пет на спрату.

Од садржаја, имаће фискултурну салу са пратећим просторијама и игралиште у дворишту школе око којег су планиране трибине.

Идејно рјешење

У образложењу конкурсне комисије, наведено је да побједничко идејно рјешење нуди савремени инспиративни концепт за развој будућег урбаног окружења у насељу Ада.

Школски трг, аутори су акцентовали закошеним зидом и надстрешницом, који води до главног улаза и пространог хола са централно позиционираним степеништем у чијем склопу су и трибине за сједење.