latinica  ћирилица
10/07/2020 |  10:06 ⇒ 12:41 | Аутор: СРНА

Чавара: Избором ЦИК-а руше се институције демократије

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара рекао је да избор чланова Централне изборне комисије БиХ противдржавни чин којим се руше основне институције демократије и поручује да се жели управљати изборним процесом.
Маринко Чавара - Фото: СРНА
Маринко ЧавараФото: СРНА

- Ако се то жели спровести на незаконит начин, онда улазимо у врло опасну зону непоштивања Устава и закона - истакао је Чавара.

Он је за Вечерњи лист, издање за БиХ, рекао да ЦИК мора бити гарант демократски спроведених избора, а ако то није може се завршити у анархији.

Говорећи о изборима у Мостару, Чавара је нагласио да иста правила треба да вриједе и за Травник и друге средине гдје су Хрвати у мањини, јер онако како се тражи заштита за Бошњаке, принципијелно је то захтијевати за Хрвате.

- Странке пробосанске или пробошњачке оријентације у Мостару су на локалном нивоу тражиле национално рјешење, док су истовремено на вишим нивоима, што је парадокс, против тога - рекао је Чавара.

Он је нагласио да се, након Мостара, треба обезбиједити да Хрвати могу бирати представнике у Дом народа и Предсједништво БиХ.

Према његовим ријечима, све што се догађа у посљератном периоду у Федерацији БиХ и БиХ указује да се има накана управљати једнонационално и готово једностраначки, те да је јасно да се од тога неће одустати и да је само питање када ће се за то створити простор.