X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2020 |  08:16 | Извор: sputniknews.com

Русија припремила нови нацрт резолуције о Сирији

Русија је припремила нови нацрт резолуције који предвиђа наставак употребе једног пограничног прелаза на турско-сиријској граници за испоруку хуманитарне помоћи у Сирију, написао је први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански на Твитеру.
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho) -
Савјет безбједности УН (Фото: Sputnik/Dmitry Astakho)

Како је написао, Русија је припремила нови нацрт резолуције којим ће се омогућити испорука хуманитарне помоћи у Идлиб преко пограничног прелаза “Баб ел Хава“ на годину дана.

Према ријечима Пољанског, преко тог прелаза реализује се више од 85 одсто свих хуманитарних операција.

Он је истакао да се преостали дио хуманитарних операција може преусмјерити преко тог пограничног прелаза и преко линије фронта, узимајуц́и у обзир промену ситуације “на терену“, односно смањење зоне деескалације за 30 одсто.

- Одбацујемо оптужбе појединих наших колега из СБ УН који оптужују Русију да је милионе људи на сјеверозападу Сирије лишила хуманитарне помоћи УН-а. Ако наш нацрт резолуције буде прихваћен, испорука хуманитарне помоћи неће бити прекинута - истакао је Пољански.

Према његовим ријечима, Русија упорно позива хуманитарне структуре УН и невладине организације да дају предност коришћењу механизма испоруке помоћи преко линије фронта, користећи и погранични прелаз “Баб ел Хава“ како би се помогло народу у Идлибу.

- Признајемо да је неопходно коришћење пограничног механизма и истовремено наглашавамо потребу да све стране, као што су УН и влада Сирије, предузму напоре у циљу повец́ања испоруке хуманитарне помоћи преко линије фронта у свим дијеловима Сирије у складу са резолуцијом 46/182 - наводи се у коментару дипломате.

Како је истакао, Москва категорички одбацује тврдње да Русија жели да прекине испоруке хуманитарне помоћи сиријском становништву.

- Наш нацрт резолуције је најбољи доказ да су те оптужбе неосноване - указао је Пољански.

Он је позвао западне партнере у СБ УН да подрже руски нацрт резолуције.

- Ако они блокирају наш компромисни приједлог, сносиће одговорности за посљедице - закључио је Пољански.

За испоруку хуманитарне помоћи у Сирију користе се два погранична прелаза на граници Сирије и Турске – “Баб ел Хава“ и “Баб ел Салам“. Предвиђено је да се користе до 10. јула ове године, а за даљу употребу Савет безбједности треба да усвоји резолуцију. Међутим по том питању је дошло до неслагања међу члановима СБ УН.