X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
10/07/2020 |  07:37 ⇒ 18/08/2020 | 19:01 | Извор: sputniknews.com

Русија при крају испитивања вакцине против вируса корона

У Русији је завршен финални стадијум клиничких испитивања вакцине против вируса корона, које заједно спроводе Министарство одбране Русије и Национални центар за истраживање Гамалеј, саопштило је Министарство.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Испитивање је почело 18. јуна. Девет учесника експеримента добило је једну компоненту вакцине, а других девет – другу компоненту.

Касније, 23. јуна, вакцину је примило још 20 добровољаца и та група ће добити бустер дозу вакцине. Њима ће касније бити уведена друга компонента.

- Прва група добровољаца која тестира вакцину биће отпуштена 15. јула након што прођу контролне анализе и они ће се вратити кући. Тренутно је њихово стање добро, осјећају се добро, нема негативних реакција нити нежељених ефеката - прецизира се у саопштењу.

Друга група добровољаца на којима се спроводи студија о ефикасности и имуногености вакцине добиће другу компоненту вакцине против вируса корона 13. јула. Схема бустер дозе вакцинације, предвиђена за ову групу, омогућава јачање имунитета и повећање његовог трајања, објашњава се у саопштењу.

Добијени подаци "указују на формирање имунолошког одговора код добровољаца прве и друге групе на увођење вакцине против вируса корона, ковид 19", закључује Министарство.