X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
09/07/2020 |  22:56 ⇒ 22:56 | Извор: ТАНЈУГ

Стефановић: На протестима се крши Закон

Министар унутрашњих послова и потпредсједник Владе Србије др Небојше Стефановић изјавио је да се и вечерас на протестима крши Закон.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Он је позвао грађане који учествују у демонстрацијама да не прибјегавају насиљу.

- Као што је то јасно и очигледно свим грађанима Србије када нико не напада припаднике полиције и не уништава имовину наше земље, нема ни потребе да полиција на било који начин интервенише. Нажалост, морам да констатујем да и вечерас имамо кршење Закона и непријављене скупове, кршење епидемиолошких мјера, али и инциденте у појединим градовима. Овом приликом још једном позивам грађане који учествују у демонстрацијама да не прибјегавају насиљу - наводи Стефановић.

Он је истакао да су тврдње да полиција користи некакве тобожње параполицијске формације током ових протеста потпуно лажне.

- Такве инсинуације потребне су Драгану Ђиласу и сличнима да прикрију чињеницу да су у претходна два дана организовани батинаши и то од оних који су позивали људе на окупљање - наводи и додаје: Управо ти људи покушавали су да уништавају државну имовину, упадали су у зграду Скупштине, а јасно смо видјели људе који су провалили врата парламента и људе који су их на то позивали. Јасно смо видјели и Срђана Нога и Дамјана Кнежевића, али и друге који су у претходном периоду учествовали на митинзима опозиције. Јасно смо видјели и да је полиција показала максималну уздржаност све до тренутка док и животи полицајаца нису били угрожени.

Истакао је о да је истовремено изненађен чињеницом да су неки од изгредника веома брзо пуштени на слободу. Како наводи, нико од њих није приведен јер је изражавао другачије мишљење, већ зато што је каменицом, палицом, лопатом покушавао да угрози животе припадника полиције.

- Нема ни говора о сарадњи полиције са било којом изгредничком групом и тражим од надлежних државних органа да најоштрије казне оне који су насиљем покушавали да остваре своје политичке циљеве. А полиција ће учинити све да идентификује свакога од тих људи. Мирни и законити протести су увијек дозвољени у нашој земљи, али насиље и позиви на рушење воље грађана никада и никоме неће бити допуштени - саопштио је Стефановић.