latinica  ћирилица
09/07/2020 |  22:07 | Аутор: РТС

Вучић разговарао са Макроном

Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у дводневној посјети Паризу, састао се са предсједником Француске Емануелом Макроном. У центру пажње разговора двојице лидера иза затворених врата био је дијалог Београда и Приштине.
Вучић-Макрон (фото:buducnostsrbijeav) -
Вучић-Макрон (фото:buducnostsrbijeav)

Послије састанка двеју делегација, уследила је радна вечера, коју је Макрон организовао у част предсједника Вучића.

Претходно, Вучић и Макрон разговарали су у четири ока у Јелисејској палати, гдје је шеф француске државе предсједника Србије дочекао уз постројену Гарду.

Предсједник Вучић ће сутра учествовати на видео-самиту посвећеном косовском питању који је Макрон организовао заједно са њемачком канцеларком Ангелом Меркел.

На самиту ће учествовати и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ и косовски премијер Авдулах Хоти.

Вучић је поручио, уочи састанка са Макроном, да нико не може на силу преузети власт у Србији, наводећи да га не интересују какву владу неко хоће, јер је народ на изборима изабрао какву владу жели.

Мене да уплаше и сломе неће никада, да ми је глава на пању, неће ме сломити, рекао је Вучић и поручио опозицији да може да га убије или победи на изборима.

- Упадну у Скупштину - и шта онда? У Предсједништво - и шта онда, да опљачкају, у Владу? Ја сам тај који бира сљедећег мандатара. Реално објективно могу да ураде је да ме убију и тад мора све - рекао је Вучић у Паризу за ТВ Пинк. Мене не занимају савјети какву ви владу хоћете - рекао је Вучић, народ је рекао какву владу хоће и ја одговаран народу, а не тајкунима који су тако опљачкали земљу.

Свим људима нормалнимм, који су против насиља и дивљања, желим да кажем да морамо бити уздржани, да не покажемо нервозу и да не идемо на скупове да се не бисмо заразили, поручио је Вучић.

Он је оцијенио како је једна од могућих опција и да су демонстранти сликом из Београда жељели да отежају позицију Србије уочи разговора са Приштином.

Вучић је поновио своју ранију оцјену да скупови у Београду немају везе са мерама против вируса корона, већ се ради о жељи да се неки "дочепају власти без избора".

Поручио је да ће одговарати сви који чине насиље, понављајући да ни Хортијеви фашисти нису палили зграду Градске куће у Новом Саду.