latinica  ћирилица
09/07/2020 |  19:06 ⇒ 10/07/2020 | 08:46 | Аутор: РТРС

Епидемиолози упозоравају - Српска ушла у период наглог раста броја заражених (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа вирус корона потврђен је код 105 особа у Републици Српској. Република Српска ушла је у период наглог раста броја заражених вирусом корона, кажу из Института за јавно здравство. Погоршање епидемиолошке ситуације у Српској кажу велико је оптерећење на здравствени систем, јер се здравствене установе већ четири мјесеца без одмора боре са пандемијом.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Више од 100 људи од јуче је позитивно на ковид 19 у Српској. Највећи број новозаражених биљежи Зворник, па Бањалука. Потом иду Рогатица, Вишеград и Бијељина. Сада се већ може говорити о експоненцијалном расту броја заражених, кажу стручњаци, што значи да је број позитивних на вирус сада већи од броја опорављених.

- Ми прелазимо ту златну границу гдје имамо већи број опорављених од броја позитивних и самим тим доводи нас у много тежу епидемиолошку ситуацију. До сада смо имали број особа које су се опоравиле већи од броја заражених, међутим у овом тренутку је тај број мањи, број опорављених је мањи од броја позитивних и самим тим притисак на здравствени систем је много већи - рекао је Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

У Вишеграду је укупно 40 заражених, а стање им је стабилно, кажу из Дома здравља. Од тог броја, седморо је радника Дома здравља, а деветоро из Дома за лица са инвалидитетом.

- Углавном се ради о лакшим клиничким сликама са неким блажим симптомима. Имамо и троје са тежом сликом, али нису животно угрожени - истакла је Горица Томић, из Дома здравља у Вишеграду.

У Српској је од ковида 19 обољело и 144. дјеце, узраста до 15 година, али је њихова клиничка слика блажа. Најчешће их, кажу љекари, заразе родитељи.

- Њихово здравствено стање је за сада добро. Ми тренутно на Клиници за дјечије болести немамо хоспитализоване дјеце и иначе клиничке слике су за сада код дјеце лаке, које врло брзо пролазе, међутим отвара се увијек једно питање колико су опасни за друге и колико су резервоар заразе - нагласио је Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести на УКЦ Српске.  

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона. До сада је у Републици Српској потврђено 2.918 случаја вируса корона, а преминуло је укупно 137 особа. Опоравило се укупно 1.468 особа.