latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:42 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Радмановић: СНСД гласао против буџета јер није испоштован договор

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је данас да је СНСД гласао против Приједлога закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину јер нису испоштовани ранији договори.
Небојша Радмановић - Фото: СРНА
Небојша РадмановићФото: СРНА

- Нису испоштовани договори ни око буџета ни око других важних ствари за БиХ - навео је Радмановић, истичући да је у Приједлогу буџета било доста пропуста и да није било договора како их отклонити.

Радмановић је новинарима у Сарајеву, након сједнице Представничког дома, рекао да овакав резултат многе ствари доводи у питање, те напоменуо да би Представнички дом до наредне сједнице Дома народа, која је заказана за 21. јул, требало да усвоји Приједлог закона о буџету.

Он је истакао да је постојао велики оптимизам да ће Приједлог буџета данас добити подршку посланика у првом кругу, али да није постојала ентитетска већина.

- У првом кругу данас није постојала ентитетска већина. Потребно је да се Представнички дом изјасни у другом кругу, у првом гласању. То ће се највјероватније десити у наредних седам дана, поново на сједници Представничког дома - појаснио је Радмановић.

Од 11 посланика из Републике Српске који су присуствовали сједници, седам је било против усвајања буџета, три су била за, а један посланик био је уздржан.

Буџет није добио ентитетску већину јер га није подржало седам посланика из Републике Српске /СНСД, ДНС, Уједињена Српска/ због чињенице да договор који је постигнут прије два дана није испоштован.

Приједлог закона о буџету су подржали посланици Мирко Шаровић из СДС-а и Мира Пекић из ПДП-а, те Адил Османовић из СДА, док Бранислав Бореновић из ПДП-а није гласао, иако је присуствовао сједници, што се рачуна да је био уздржан.

Приједлог закона о буџету није добио подршку ни посланика ХДЗ-а.