latinica  ћирилица
09/07/2020 |  14:49 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

За субвенције каматних стопа, спортска признања и удружења од јавног интереса 270.542 КМ

Влада Републике Српске сагласна је да Министарство породице, омладине и спорта 270.542 КМ утроши за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова, текуће грантове за национална спортска признања Српске и за удружења од јавног интереса.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Планом утрошка средстава за период јануар-септембар ове године предвиђено је 204.292 КМ за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова, 60.000 КМ за текуће грантове за национална спортска признања и 6.250 КМ за текуће грантове удружењима од јавног интереса, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске данас је усвојила извјештај о раду босанскохерцеговачке жељезничке јавне корпорације за прошлу годину и ребаланс плана пословања за ову годину.

На сједници је усвојен и годишњи извјештај о пословању и годишњи обрачун Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" Дервента за 2019. годину, те дата сагласност на годишњи програм рада и финансијски план за ову годину.

Усвојен је и извјештај о пословању и годишњи обрачун Дома за лица са инвалидитетом Вишеград за прошлу годину и дата сагласност на Програм рада и финансијски план за 2020. годину.

ПОТВРЂЕНА РАНГ-ЛИСТА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТНИХ ПРИЈЕДЛОГА

Влада Републике Српске донијела је одлуку о потврђивању ранг-листе за финансирање пројектних приједлога по приоритетним областима финансирања, по основу "Јавног позива јединицама локалне самоуправе у Српској за подношење приједлога пројеката за додјелу средстава из финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 2019/2020. године.

У приоритетној области један - Побољшање доступности и квалитета јавних услуга у јединицама локалне самоуправе изабрани су пројекти у Градишци, Бијељини, Новом Граду, Фочи, Хан Пијеску и Рогатици, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У приоритетној области два - Повећање обима продуктивности, те степена тржишности и финализације пољопривредне производње изабрани су пројекти у Приједору, Мркоњић Граду и Српцу.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о годишњем акционом плану спровођења Стратегије за унапређење и развој волонтирања у Републици Српској 2019-2023. године.

Из Владе Српске су указали да је економска оправданост Стратегије заснована на активностима и мјерама које ће бити предузимане с циљем пружања подршке одрживости, унапређењу и развоју волонтирања, као активности од општег интереса за Републику којим се доприноси побољшању квалитета живота, активном укључивању грађана у друштвене процесе и развоју хуманијег и равноправнијег демократског друштва.

Генерални циљ ове стратегије јесте подршка одрживости, унапређењу и развоју волонтирања у Републици Српској, а планирано је да буде остварено у оквиру стратешких циљева - унапређење правног оквира, волонтерска инфраструктура, развој волонтирања у формалном и неформалном образовању, волонтирање у заједници и промоција волонтирања.

У саопштењу је наведено да је волонтирање у заједници важно због пружања подршке програмима волонтирања у локалној заједници који доприносе смањењу ризика од социјалне искључености грађана, унапређењу међугенерацијске солидарности, предузетништва и запошљавања, међународним волонтерским програмима, те учешћу приватног сектора у процесима унапређења и развоја волонтирања.