latinica  ћирилица
09/07/2020 |  13:24 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Завршена расправа о буџету, након паузе гласање у првом читању

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је на сједници Представничког дома парламента БиХ да се, због непредвидиве ситуације коју је изазвао вирус корона, приликом израде Приједлога буџета водило рачуна о уштедама.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

- У изради овог документа водило се рачуна да се направи умањење гдје год смо то могли. Направили смо изузетке за безбједносне агенције - рекао је Беванда у обраћању посланицима.

Посланик Јасмин Емрић /А-СДА/ је током расправе рекао да је ситуација изазвана пандемијом вируса корона озбиљна и да је разумљиво да је било тешко доћи до буџета, али му је засметала ставка у Приједлогу да је предвиђен пад бруто друштвеног производа од три одсто.

- Ове године је планирано запошљавање на 57 радних мјеста у институцијама БиХ, за шта ће требати више од 1,5 милиона КМ, па ми те црне прогнозе немају смисла - рекао је Емрић.

Емрић је поставио питање шта је са мигрантском кризом и гдје су средства за тај проблем јер су грађани у Унско-санском кантону суочени са огромним посљедицама те кризе, а кантон се не може сам са тим изборити.

- Обратили смо се Савјету министара са захтјевом који није већи од пола милиона КМ, али није се имало слуха за тај проблем - рекао је Емрић.

Емрић је предложио амандман на Приједлог буџета да се смањи текућа резерва за 450.000 КМ, те да се отвори нова ставка код јединственог рачиуна, која би обезбиједила нижим нивоима власти средства којим би се санирале посљедице мигрантске кризе.

Замјерка посланика Зукана Хелеза /СДП/ на Приједлог буџета односила се на велики износ вањског дуга БиХ.

- Схватам да у структури вањског дуга Федерација БиХ дугује око 500 милиона, Република Српска око 250 милиона, БиХ још и најмање, али чињеница је да смо домаће потребе изједначили са вањским дугом - рекао је Хелез.

Хелез је као замјерку навео и планирана повећања плата и наканда у већини министарстава.

- У неким је повећање хиљаду, двије, али има и више. Оно што оправдавам је повећање за Граничну полицију БиХ због кризе са мигрантима - рекао је Хелез.

Он је рекао да је у Нацрту буџета неколико стотина милиона КМ требало бити планирано за Оружане снаге БиХ.

- Хоће ли запослени у Оружаним снагама моћи примити плату за који мјесец? Ја се бојим да ће свака година оваква бити - рекао је Хелез и предложио Беванди да се води рачуна о томе.

Хелез је рекао да је овакав Приједлог буџета далеко од усклађености са Акционим националним планом/.

Посланик Мира Пекић је указала да је буџетска резерва требала бити мања, као и директини приходи од ПДВ-а.

Посланик Саша Магазиновић је током расправе приговарао да је пропао договор који су лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а Драган Човић и СДА-а Бакир Изетбеговић постигли у Источном Сарајеву прије два дана.

Магазиновић је прозвао посланике СДА да имају упутство да се не укључују у расправу о буџету, за шта га је опоменуо посланик Шемсудин Мехмедовић.

- Молим вас де не нарушавамо једни другима дигнитет - упозорио је Мехмедовић.

Посланик Мирјана Маринковић Лепић /Наша странка/ похвалила је уштеде у буџету које су планиране за санацију посљедица пандемије вируса корона, али је рекла да је упитно коме ће та средства бити додијељена.

- Могло је још бити умањења, прије свега на путним трошковима који износе око 11.525.000.000 КМ. Највеће трошкове за ове намјене има Дирекција за координацију полицијских тијела и то на трошкове лица која имају функцију заштите ВИП лица у институцијама БиХ - рекла је Лепићева.

Посланику Мирку Шаровићу засметало је повећање буџетског оквира.

Шаровић је рекао да се приликом израде буџета није водило рачуна о европском путу БиХ, јер је умањење предвиђено и у пољопривредном сектору.

- Нема испуњења ЕУ стандарада јер нема извоза црвеног меса из БиХ без средстава - рекао је Шаровић.

Посланик Нада Младина подсјетила је да се у овој фази улажу амандмани на Приједлог буџета, те да данас није чула ниједан амандман.

- Ја молим колеге који имају амандман да га уложе, па да на тај начин покушамо поправити креирање буџета - рекла је Младина.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић затворио је расправу и дао паузу од пола часа, након које ће посланици гласати о Приједлогу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину у првом читању.