latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:50 | Аутор: СРНА

Срби не желе са својих огњишта, иако је то неком циљ

Предсједник Иницијативног одбора Асоцијације Срба Федерације БиХ /ФБиХ/ Миле Марчета рекао је Срни да српски повратници не желе поново да напуштају своја огњишта иако је очигледно неком циљ да Срби нестану са простора Федерације.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

Марчета је истакао да је Иницијативни одбор Асоцијације Срба ФБиХ подржао приједлог Координације српских удружења из Мостара којим се тражи промјена Статута гдје ће Срби бити конститутивни и равноправни са остала два народа.

Он је нагласио важност спровођења одлуке Уставног суда ФБиХ из 2018. године којом се налаже конститутивност и равноправност народа у Посавском кантону.

- Срби треба да знају да нису заборављени. Захвални смо подршци српског члана Предсједништва БиХ Милораду Додику и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић, као и осталим српским представницима на свим нивоима власти у БиХ који се боре да Срби опстану на вјековним огњиштима - рекао је Марчета.

Он је истакао да је та подршка освједочена кроз борбу да се заштите права Срба у ФБиХ било да је ријеч о проблему са мигрантима на српској земљи или о борби да се заштите повратници.

- Тражимо од представника међународне заједнице у БиХ да заштите све анексе Дејтонског мировног споразума јер је евидентно да се не поштује и да је нажалост међународна заједница дигла руке од њега, о чему свједочи међународни инцидент довожења отпада из Италије на простор Дрвара и Грахова у јеку пандемије вируса корона - рекао је Марчета.

Марчета је позвао све надлежне институције да се укључе у спречавање злоупотребе повратника у Федерацију БиХ.

- Подржали смо први повратак, реализовали га и подржали Дејтински споразум, не желимо да поново напуштамо своја огњишта јер очигледно некоме је циљ да Срби нестану са простора Федерације - истакао је Марчета.