latinica  ћирилица
09/07/2020 |  12:46 ⇒ 13:07 | Аутор: СРНА

Хирурзи УКЦ: Ампутирана шака спасена јер је на вријеме збринута и стављена у лед

Хируршки тим Универзитетског клиничког центра Републике Српске успјешно је извео реплантацију комплетне шаке Зорану Вученовићу из Љубачева код Бањалуке, након повреде на послу, и пацијент је данас, након мјесец и по дана збрињавања, пуштен кући.
Хируршки тим УКЦ Српске - Фото: СРНА
Хируршки тим УКЦ СрпскеФото: СРНА

Начелник Клинике за пластично реконструктивну хирургију УКЦ-а Српске Никола Барош навео је да је Вученовић примљен са трауматском ампутацјом лијеве подлактице, која је на вријеме збринута и стављена у лед.

- То нам је било од пресудног значаја јер је повреда била доста опсежна са оштећењима важних крвних судова који снабдијавају циркулацијом тај екстремитет - рекао је Барош новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је брзо оформљен хируршки тим који је уложио све потребне напоре да се успјешно уради овај оперативни захват, код којег се тек након одређеног времена зна какав ће бити резултат.

- Сада већ можемо рећи да је захват био успјешан, те слиједи постепена рехабилитација, која је веома важна за крајњи резултат - рекао је Барош.

Специјалиста ортопедије и трауматологије УКЦ-а Српске Владимир Анђић истакао је да овакви захвати нису чести и да је веома важно да буду испуњени оптимални услови.

- Ти оптимални услови подразумијевају да се пресјечени и ампутирани дијелови у таквом стању збрину на вријеме са аспекта живаца и крвних судова. Велики значај има то што је у овом случају шака одмах стављена у лед - рекао је Анђић.

Пацијент којем је извршена ремплатација шаке Зоран Вученовић из Љубачева рекао је да се сада добро осјећа, те да се још привикава на чињеницу да му је рука спашена, након незгоде на послу.

- Несрећа се догодила у току рада на цикулару, када сам у секунди остао без шаке. Сада се добро осјећам и велику захвалност дугујем љекарима, али и мом предузећу, које ми је пружило потребну подршку - рекао је Вученовић.