latinica  ћирилица
09/07/2020 |  10:46 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Кон: Јасно рећи шта може да се догоди

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да више не могу бити некохерентне изјаве о вирусу корона, јер је потребно јасно и јавно саопштити грађанству шта може да се догоди, те нагласио да ће највероватније на сваких мјесец дана бити нови таласи ако се попусти са мјерама.
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

- Повјерење смо изгубили због некохерентности, различите приче и причања свега што прочитамо и о чему размишљамо. Ово је посао епидемиолога, мреже института и завода и вријеме је да комплетно преузму свој посао и то што прије - рекао је Кон за РТС.

Он је навео да постоји могућност огромног таласа на јесен и потребно је припремити се за најтеже сценарије и јасно објаснити грађанима шта се ради.

Кон је навео да не може рећи какве ће нове мјере бити донесене прије сједнице Кризног штаба, али је додао да је ситуација озбиљна.

- Полицијски час је најједноставнија мера против које су сви из медицинског дела Кризног штаба, иако има појединаца који би на томе инсистирали - рекао је Кон.

Он указује да би затварање Београда омогућило да бар преко викенда не буде преноса вируса, и додаје да то јесте непопуларно, али и најсигурније.

Кон је рекао и да разне прославе, матуре, приватне прославе нису прихватљиве у овом тренутку, јер ће разбити систем и неће више бити мјеста да се људи хоспитализују.

Он је напоменуо да забрана контаката треба да буде у глави, те навео да и најновија истраживања показују да, ако сви носе маске, пренос се смањује на свега један одсто и због тога је та мјера значајна.