latinica  ћирилица
09/07/2020 |  10:35 ⇒ 12:15 | Аутор: СРНА

Глигић: Хитно објавити резултате узорковања отпада

Начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић затражио је да што прије буду објављени резултати узорковања отпада који је из Италије довезен на подручје те локалне заједнице.
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac) -
Дрвар - отпад у Грмечу (Фото: FB/Marko Zarac)

 - Довољно времена било је да се изврше све анализе отпада и да се утврди да ли он садржи опасне супстанце. Захтијевам да се хитно објелодане резултати узорковања отпада - нагласио је Глигић.

Глигић је рекао Срни да текстилни отпад из Италије још није уклоњен из Босанског Грахова.

- Одређена количина отпада се и даље налази у кругу некадашње фирме `Борац`, као и на депонији у Коритима - рекао је Глигић.

Он је упитао како је отпад за рециклажу могао да заврши на депонији у Коритима, надомак Босанског Грахова.

Глигић је позвао све надлежне институције да се укључе у рјешавање овог проблема, као и да се утврди ко стоји иза овог проблема који је узнемирио становништво Босанског Грахова.

Према његовим ријечима, грађани Босанског Грахова свакодневно у 12.00 часова мирним окупљањем траже истину.

Федерално Министарство екологије и туризма поништило је у уторак, 7. јула, дозволу за увоз неопасног отпада фирми "Кром рециклажа" из Дрвара и наредило његово враћање у Италију.

Министарство је затражило од Тужилаштва Ливањског кантона да испита околности регистрације компаније "Кром рециклажа", која је увезла одређене количине отпада у БиХ и складиштила га на подручју Дрвара и Босанског Грахова.