latinica  ћирилица
08/07/2020 |  16:25 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Стевандић напустио сједницу, Мехмедагић дипломе прогласио тајним документом

Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ Ненад Стевандић рекао је да је данас напустио сједницу ове комисије, јер је Осман Мехмедагић дипломе које је донио проласио тајним документом.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Стевандић је додао да је то недопустивио и да није забиљежено у парламентаризму.

Он је навео да се Мехмедагић издигао изнад Тужилаштва и парламента и комисије и властити документ прогласио тајним, те је парламентарцима забрањен јавни увид.

- Односно, можемо ми да је /диплому/ погледамо, али да о њој не причамо. Сматрам да је то неприхватљиво, да је то пут у Сјеверну Кореју. Властиту диплому прогласити сам себи тајним документом, да други не би имали увид, то до сада још нико никад није урадио. То је велика срамота и не приличи никаквом парламентаризму и демократији, а они који то политички подржавају, требало би да се стиде - истакао је Стевандић.

Он је напоменуо да претходне дипломе на основу којих је Мехмедагић именован нису биле тајни документ, оцијенивши цијелу ову ситуацију великом фарсом.

Члан комисије Мирко Шаровић је остао на сједници.

Заједничка комисија парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ усвојила је 17. јуна закључак да директор ове агенције Осман Мехмедагић има рок од седам дана да Комисији предочи диплому о завршеној високој стручној спреми.

Мехмедагић је 1. јула доставио диплому Више управне школе коју је завршио прије рата, те диплому Америчког универзитета из Сарајева који је завршио у периоду када је био на челу ОБА.

Комисија је закључком затражила од предсједавајућег Савјета министара да достави имена кандидата за генералног директора и главног инспектора како би у складу са законом обавила расправу, јер је актуелном руководству ОБА истекао мандат још 19. новембра 2019. године.

Универзитет за пословне студије /УПС/ Бањалука поништио је половином новембра прошле године диплому Мехмедагићу након што је Републичка просвјетна инспекција утврдила да је стечена незаконито.