latinica  ћирилица
08/07/2020 |  16:15 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Гашић: Издато 2.058 туристичких ваучера

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је данас Срни да је до данас издато 2.058 туристичких ваучера грађанима који ће бити искориштени за боравак у туристичким дестинацијама у Републици Српској.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

Она је истакла да се евиденција о туристичким агенцијама и угоститељским објектима свакодневно допуњује новим пријавама субјеката који желе да учествују у пројекту подјеле туристичких ваучера.

- До данас је укупно пријављено 25 туристичких агенција и 70 угоститељских објеката - рекла је Гашићева.

Она је истакла да је услов за учешће у шеми подјеле туристичких ваучера за угоститеље пружање услуге у угоститељским објектима за смјештај, у складу са прописима којим се уређује област угоститељства, који је уредно измирио пореске обавезе закључно са 29. фебруаром и има најмање четири запослена радника.

- Услов да би туристичка агенција могла да учествује јесте да посједује лиценцу Министарства, те да има уредно измирене пореске обавезе. Угоститељи и туристичке агенције који испуњавају услове за учешће у пројекту додјеле туристичких ваучера уписују се у евиденцију која је доступна на интернет страници Министарства", рекла је Гашићева.

Она је додала да је рок за подношење пријаве за туристичке агенције и угоститељске објекте 1. новембар.

Гашићева је појаснила да право пријаве за додјелу туристичког ваучера у износу од 100 КМ има сваки пунољетни грађанин Републике Српске који има мјесто пребивалишта на подручју Републике Српске, укључујући и грађане Брчко дистрикта који имају држављанство Републике Српске, а који изврши резервацију у угоститељском објекту за смјештај у минималном трајању од три ноћења.

Подношење пријаве за ваучер грађани могу да остваре до 10. новембра, а коришћење ваучера је предвиђено до 15. новембра.

Гашићева је рекла да нема ограничења када је ријеч о броју пријава за угоститељске објекте и туристичке агенције.

"Битно је да сви субјекти који се пријављују испуњавају услове прописане Јавним позивом којим је дефинисан начин за достављање пријаве за угоститеље и туристичке агенције ради учешћа у реализацији шеме додјеле туристичких ваучера у угоститељским објектима на територији Републике Српске", рекла је Гашићева.

Она је истакла да у Министарству трговине и туризма није било одбијених пријава угоститељских објеката и туристичких агенција, јер сви пријављени субјекти испуњавају услове који су прописани Јавним позивом.

- С обзиром на чињеницу да се грађани Републике Српске свакодневно пријављују путем апликације и обрасца пријаве који су доступни на интернет страници Министарства, можемо рећи да се реализација пројекта помоћи привредним субјектима у области туризма одвија успјешно - каже Гашићева.

Она је нагласила да се подјела ваучера и реализује с циљем помоћи туристичкој привреди која је претрпјела знатну штету током протекла четири мјесеца усљед пандемије вируса корона.

Гашићева је нагласила да је посебно значајно што су и грађани Републике Српске препознали овај пројекат као начин да дају допринос у опоравку туристичког сектора, тако што су одлучили да своје слободно вријеме и годишње одморе проведу на туристичким дестинацијама у Републици Српској.

Она је истакла да је епидемиолошка ситуација и даље неизвјесна и да многе земље имају затворене границе за туристичке посјете, тако да ће грађани Српске, кориштењем туристичких ваучера, имати прилику да своје годишње одморе проведу квалитетно и у својој земљи.

- Из евиденције која се води у Министарству видљиво је да су грађани Републике Српске заинтересовани за различите врсте садржаја и туристичке понуде. Највећи број издатих ваучера до сада односи се на смјештај који је у туристичкој понуди у бањским центрима широм Републике Српске, међу којима предњаче "Бања Врућица" у Теслићу и "Бања Вилина влас" у Вишеграду - навела је Гашићева.

Она је истакла да је поред тога, велика заинтересованост и за садржај који је у понуди у јединственом амбијенту Националног парка "Сутјеска", те Јахорине као олимпијске планине на којој постоје бројни садржаји и у љетном периоду.

- Видљиво је интересовање и за туристичку понуду градова Требиња, Вишеграда са Андрићградом, те етно-села "Станишићи" у Бијељини, као и за друге дестинације - закључила је Гашићева.