X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/07/2020 |  14:33 | Извор: sputniknews.com

Протести у Бугарској: Демонстранти траже оставку предсједника (ФОТО)

Грађани Бугарске траже оставку предсједника земље Румена Радева, јавила је Бугарска национална телевизија.
Румен Радев инаугурисан је за новог председника Бугарске - Фото: EPA
Румен Радев инаугурисан је за новог председника БугарскеФото: EPA

Незадовољни предсједниковом администрацијом, грађани се већ више од два мјесеца окупљају на демонстрацијама у близини његове резиденције.

Према ријечима једног од демонстраната, предсједник дијели друштво умјесто да га уједињује.

- Он ствара за себе пи-ар као да је лидер политичке странке. Ако се одлучио на такав пут, нека напусти предсједничку институцију, скине имунитет и преузме одговорност, као и сви други лидери - рекао је он.

- Сада не желимо да организујемо протесте, јер смо и даље у ванредном стању и поштујемо мјере. Сада није дозвољено да се окупља велики број људи, па стога поштујемо мјере - рекао је демонстрант.

Незадовољство грађана изазивају и саопштења тужилаштва о преписци Румена Радева са бизнисменом против кога се води истрага у оквиру случаја о трговини утицајем.

 Подсећамо, раније је објављено да је предузетник Пламен Бобоков разговарао са савјетником предсједника Пламеном Узуновом и унапређивао на мјесто амбасадора људе који су га интересовали. Касније се сазнало да је о именовању за амбасадора Нигерије Бобоков разговарао и са самим предсједником. У одговору на објаве тужиоца, Радев је изразио огорчење што је тужилаштво пристрасно и објављује само саопштења Бобокова без његових личних одговора.

У вези са објавама, демонстранти су позвали шефа државе да се одрекне имунитета како би могла да се започне истрага о његовој преписци са Бобоковом.

- Независна институција коју он представља, као што видимо, повезана је са интересима бизниса. На тај начин она постаје зависна - истакао је демонстрант.

На транспарентима демонстраната могу се видјети натписи: „Радев = Решетников=Русија“ и „Радев – предсједник подземља“.

У јесен 2019. године предсједник покрета „Русофили“ Николај Малинов оптужен је за шпијунажу у корист Русије. Како је навела истрага, Малинов је контактирао са бившим агентом спољнообавјештајне службе и бившим директором Руског института за стратешка истраживања Леонидом Решетњиковом, због чега је Русу забрањен улазак у Бугарску.

Након оптужбе Малинова Радев је рекао да очекује од истраге непобитне доказе о оптужбама за шпијунажу како не би било сумњи да су бугарске институције искоришћене у „инсценираном унутрашњем политичком сценарију“.