latinica  ћирилица
08/07/2020 |  14:33 | Аутор: sputniknews.com

Протести у Бугарској: Демонстранти траже оставку предсједника (ФОТО)

Грађани Бугарске траже оставку предсједника земље Румена Радева, јавила је Бугарска национална телевизија.

Незадовољни предсједниковом администрацијом, грађани се већ више од два мјесеца окупљају на демонстрацијама у близини његове резиденције.

Према ријечима једног од демонстраната, предсједник дијели друштво умјесто да га уједињује.

- Он ствара за себе пи-ар као да је лидер политичке странке. Ако се одлучио на такав пут, нека напусти предсједничку институцију, скине имунитет и преузме одговорност, као и сви други лидери - рекао је он.

- Сада не желимо да организујемо протесте, јер смо и даље у ванредном стању и поштујемо мјере. Сада није дозвољено да се окупља велики број људи, па стога поштујемо мјере - рекао је демонстрант.

Незадовољство грађана изазивају и саопштења тужилаштва о преписци Румена Радева са бизнисменом против кога се води истрага у оквиру случаја о трговини утицајем.

 Подсећамо, раније је објављено да је предузетник Пламен Бобоков разговарао са савјетником предсједника Пламеном Узуновом и унапређивао на мјесто амбасадора људе који су га интересовали. Касније се сазнало да је о именовању за амбасадора Нигерије Бобоков разговарао и са самим предсједником. У одговору на објаве тужиоца, Радев је изразио огорчење што је тужилаштво пристрасно и објављује само саопштења Бобокова без његових личних одговора.

У вези са објавама, демонстранти су позвали шефа државе да се одрекне имунитета како би могла да се започне истрага о његовој преписци са Бобоковом.

- Независна институција коју он представља, као што видимо, повезана је са интересима бизниса. На тај начин она постаје зависна - истакао је демонстрант.

На транспарентима демонстраната могу се видјети натписи: „Радев = Решетников=Русија“ и „Радев – предсједник подземља“.

У јесен 2019. године предсједник покрета „Русофили“ Николај Малинов оптужен је за шпијунажу у корист Русије. Како је навела истрага, Малинов је контактирао са бившим агентом спољнообавјештајне службе и бившим директором Руског института за стратешка истраживања Леонидом Решетњиковом, због чега је Русу забрањен улазак у Бугарску.

Након оптужбе Малинова Радев је рекао да очекује од истраге непобитне доказе о оптужбама за шпијунажу како не би било сумњи да су бугарске институције искоришћене у „инсценираном унутрашњем политичком сценарију“.