latinica  ћирилица
08/07/2020 |  13:43 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Кришто: Хитно ријешити питање одлагања медицинског отпада

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто изјавила је Срни да је депоновање медицинског и другог отпада на локацији Босанског Грахова неодговорно понашање јер је ријеч о пријетњи по здравље људи не само у овом граду, већ и Херцегбосанском кантону, па шире.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Она је истакла да је због тога упутила посланичко питање ко је и како издао дозволу да се овај отпад депонује.

Кришто је јуче упутила посланичка питања федералном Министарству екологије и туризма, Министарству грађевинарства, обнове, просторног уређења и заштите животне средине Херцегбосанског кантона, те општини Босанско Грахово о томе шта се предузима, те када се може очекивати уклањање медицинског и другог отпада и како су добијене дозволе за депоновање.

- За сада ништа званично немам. Оно што сам сазнала у припреми овог питања да је инспекција излазила на терен и да је утврдила одређене ствари. Ја немам ништа чињенично и чекам да добијем званичан став да бих о томе могла више да говорим - навела је она.

Кришто је истакла да је овдје ријеч о потенцијалној еколошкој катастрофи по животну средину, воду, ваздух и здравље људи како Босанског Грахова тако и цијелог Херцегбосанског кантона, те позвала надлежне институције да дјелују одмах по питању рјешења настале ситуације.

Федерално Министарство екологије и туризма поништило је јуче дозволу за увоз неопасног отпада фирми "Кром рециклажа" из Дрвара и наредило његово враћање у Италију.

Министарство је затражило од Тужилаштва Ливањског кантона да испита околности регистрације компаније "Кром рециклажа", која је увезла одређене количине отпада у БиХ и складиштила га у општинама Дрвар и Босанско Грахово.