latinica  ћирилица
08/07/2020 |  12:09 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Одбијене све иницијативе Дениса Бећировића

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ одбацио је данас све три иницијативе делегата Клуба бошњачког народа Дениса Бећировића.

Првом иницијативом Бећировић је тражио да Савјет министара буде задужен да, најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања ове иницијативе у Дому народа, покрене конкретне активности с циљем увођења ниже стопе ПДВ-а за производе есенцијалне потрошње грађана, као и увођења пореза на луксузне производе.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа Асим Сарајлић током расправе је рекао да је потребно да Министарство финансија и трезора у Савјету министара и Управа за индиректно опорезивање БиХ сачине анализу ефеката овог законског приједлога, што је Дом и подржао.

- Потребно је да струка каже какви су то модели, да нам то буде достављено да можемо расправљати, а не овако да не знамо какви су то ефекти - појаснио је Сарајлић.

Члан Клуба хрватског народа Марина Пендеш оцијенила је иницијативу као неозбиљну, наводећи то као разлог због којег неће гласати за.

Без расправе је одбијена и Бећировићева иницијатива којом је тражио да Савјет министара, најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања иницијативе у Дому народа, припреми и у парламентарну процедуру достави амандман којим се мијења члан четири став један Устава БиХ тако да Уставни суд БиХ има 12 чланова, од којих предсједник Европског суда за људска права, након консултација са Предсједништвом БиХ, бира шест чланова Уставног суда БиХ.

Трећа Бећировићева иницијатива односила се на то да Дом народа парламента БиХ позове ентитетске владе да, најкасније у року од 120 дана од дана усвајања ове иницијативе, припреме и у парламентарну процедуру доставе амандмане на уставе Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ којима би било обезбијеђено да сви народи и грађани на цијелој територији БиХ буду потпуно равноправни, да Вијеће народа у Српској добије једнаке уставне надлежности какве има и Дом народа у Парламенту ФБиХ и да буду укинута и друга асиметрична рјешења у уставима Републике Српске и ФБиХ.

Дом народа није прихватио ни извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, те је затражио израду новог комисијског мишљења.