latinica  ћирилица
08/07/2020 |  11:54 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Усвојене измјене Изборног закона

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су измјене Изборног закона БиХ по хитном поступку, што ће омогућити спровођење локалних избора и у Мостару.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

За измјене Изборног закона гласало је 13 делегата, против је био један, док уздржаних делегата није било.

Дом народа усвојио је закључке СНСД-а којима се од Херцеговачког-неретванског, Посваског и Западно-херцеговачког кантона, гдје Срби још нису конститутивни, тражи да до дана спровођења локалних избора усвоје измјене устава ради осигурања конститутивности свих народа на тој територији.

Током расправе о измјенама Изборног закона предсједавајући Дома народа Никола Шпирић рекао је да је добро за све грађане Мостара да након 12 година имају право да се демократске изјасне и бирају власти у овом граду.

- Срби се 25 година након Дејтонског споразума боре за конститутивност у појединим кантонима. Ми ћемо, наравно, данас подржати овај закон, али као што је урађено у Представничком дому прелажемо идентичне закључке којим се тражи да се до избора обезбиједи уставна конститутивност Срба у три кантона у којима то сада није случај - рекао је Шпирић.

Он је истакао да ће се велика политичка борба водити након избора када се буде расправљало о Статуту града Мостара, истичући да сви народи, прије свега српски изборе за конститутивност, те учествују у доношењу тог акта.

- Да се настоји изградити једнака позиција за све конститутивне народе и грађане Мостара, те да тамо гдје Срби нису конститутивни до избора буде обезбијеђена њихова уставна конститутивност - рекао је Шпирић.

Према закључку који је предложио Шпирић, Дом народа Парламентарне скупштине БиХ сматра неопходним да скупштине Херцеговачког-неретванског, Посваског и Западно-херцеговачког кантона до дана спровођења локалних избора усвоје измјене устава у правцу осигурања конститутивности свих народа на територији тих кантона.

Делегат из реда хрватског народа Златко Милетић је истакао да има озбиљне замјерке на садржају измјена Изборног закона, честитајући лидерима ХДЗ-а и СДА Драгану Човићи и Бакиру Изетбеговићу да су дошло до договора који ће омогућити да до краја календарске године буду проведени локални избори у Мостару.

- Молим Изетбеговића и Човића да идући пут у преговоре укључе и представнике српског народа. Град Мостар колико год да је бошњачки и хрватски толико је и српски. Да вам не помињем имена познатих Срба од пјесника, музичара, писаца, спортиста који су пронијели добар глас о том граду широм свијета - рекао је Милетић, истичући да ће подржати закон.

Затражио је да приликом израде Статута Мостара и Срби, али и други грађани имају једнак третман, како се сутра опет не би било недоумица да ли је тај акт у складу са Уставом или не.

Делегат Денис Бећировић рекао је да је и против хитног поступка и против Приједлога закона јер сматра да је то политички модел који се заводи у Мостару.

- Против сам политичког рецепта који је на сцени и политичког приступа овој проблематици. Није у реду да двије политичке партије одлучују о овом проблему и ми овдје дјелујемо као проточни бојлер - рекао је Бећировић.

Рекао је да Мостар припада и треба да припада свим народима тог града, те да сваки добронамјеран политичар тежи ка мултиетничком Мостару, као и да се то не може парцијално рјешавати.

- Мислим да треба заштити права Срба у Мостару као што треба заштити права и Срба и Хрвата и Бошњака на територији цијеле БиХ - каже Бећировић.

Делегат Драган Човић је истакао да се поред надмудривања мора држати Дејтонског споразума до краја, јер је тај акт дефинисао БиХ као заједницу три конститутивна народа који у њој живе.

- Најважније је да добијемо могућност да избори у Мостару буду одржани заједно са изборима у цијелој БиХ - поручио је Човић, рекавши да ће до краја наредне седмице бити усвојен и Буџет БиХ за ову годину на оба дома парламента БиХ.

Поручио је да је ово шанса да Мостар има своје вијеће и градоначелника, те да је ово могућност да, између осталог, Коридор 5Ц прође кроз Мостар.

Током дискусије делегат Бакир Изетбеговић је навео да би данас требало бити свечано расположење.

- Не мислим да ће у Мостару задуго бити савршеног рјешења, али начин на који је постигнут и сам садржај је добар. Ствари ћемо помицати напријед и ово је моменат када то чинимо. Надам се да ћемо једног дана имати директне изборе градоначелника Мостара и да неће требати никакве квоте и заштитни механизми - рекао је Изетбеговић, позивајући делегате да усвоје овај закон.

Дом народа гласао је по хитном поступку о измјенама Изборног закона БиХ сходно закључку посланика ХДЗ-а БиХ Борјане Кришто којег је јуче усвојен.

Ове измјене Изборног закона омогућиће грађанима Мостара да гласају на локалним изборима након два изборна циклуса.