X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/07/2020 |  11:01 | Извор: СРНА

Штрбац: Светиње вијековима свједоче о постојању Срба у сјеверној Далмацији

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац поручио је да православне светиње у сјеверној Далмацији из 14. вијека свједоче о српском постојању на тим просторима и неће дозволити никоме да Србима покраде неколико вијекова историје.
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд) -
Саво Штрбац (Фото: Медија центар Београд)

Штрбац је, реагујући на текст Владе Вурушића у "Јутарњем листу" о положају Срба у Хрватској, нагласио да је тачна Вурушићева констатација да "Срба има најмање од 19. вијека, од када се раде статистике националне и вјерске припадности", али није тачан остатак навода "да Срба има најмање од првих насељавања у 16. вијеку у хрватске крајеве".

- Прва тврдња је тачна, у шта се може свако увјерити увидом у било коју јавно објављену статистику и 14 пописа становништва у пет државотворних система: Аустроугарске, Италије , Краљевине СХС, СФРЈ и Хрватске. Међутим, друга тврдња о времену досељавања Срба на просторе данашње Хрватске није тачна - рекао је Штрбац за "Политику".

Он је нагласио да српске светиње – манастири Крупа из 1317. године, Крка из 1350. и Драговић из 1395. године, кроз историју дијеле судбину Срба на тим просторима.

- Они су ту од 14. вијека да свједоче о боравку Срба на тим просторима и да никоме не дозволе да нам покраде неколико вијекова историје. Нажалост, сва је прилика да ће идућег прољећа, након 15 пописа становништва, свједочити о још већем историјском минимуму Срба на простору данашње Хрватске - упозорио је Штрбац.