X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/07/2020 |  10:14 ⇒ 10:56 | Извор: СРНА

Делегати о измјенама Изборног закона о Мостару

У Сарајеву је почела сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду је Приједлог закона о измјенама Изборног закона по хитном поступку, који ће омогућити спровођење локалних избора у Мостару.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Захтјев је упутио Представнички дом парламента БиХ, а ријеч је о закону који ће, ако га усвоји Дом народа, грађанима Мостара омогућити да гласају на локалним изборима након два изборна циклуса.

Пред делегатима је и извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ о постизању идентичног текста Закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Заједничка комисија није усагласила текст Закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, те га је упутила у даљу процедуру у оба дома парламента БиХ.

Делегати би требало да расправљају и о три иницијативе делегата Дениса Бећировића /СДП/, међу којима је и она којом од Савјета министара тражи да најкасније у року од шест мјесеци од дана усвајања иницијативе у овом дому покрене конкретне активности с циљем увођења ниже стопе ПДВ-а за производе есенцијалне потрошње грађана, као и увођења пореза на луксузне производе.

Пред делегатима ће се наћи и приједлози одлука о именовању чланова парламентарних делегација, као и Комисије за одлучивање о сукобу интереса.

Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ, који је и предлагач, за састав Комисије за одлучивање о сукобу интереса предлаже Едина Мушића, Мију Матановића и Миру Пекић из Представничког дома, док из Дома народа предлаже Средоја Новића, Муниба Јусуфовића и Баришу Чолака.

У приједлогу одлуке је наведено да се чланови Комисије именују на мандат који траје колико и сазив Парламентарне скупштине БиХ, те да могу бити бирани два мандата узастопно.

Дневним редом је предвиђено да се делегати изјасне и о давању сагласности за ратификацију неколико међународних уговора и споразума, међу којима је и Споразум о финансирању и пројекту између БиХ, коју представља Министарство финансија и трезора у Савјету министара, и Републике Српске, коју представљају Министарство финансија и Министарство за просторно уређење и КФВ, Франкфурт на Мајни, у износу од 10.000.000 евра.

Споразум је потписан 17. децембра, а потписао га је министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда.

Данашњу сједницу новинари прате онлајн у Центру за посјетиоце у приземљу зграде Парламентарне скупштине БиХ.

Из парламента је саопштено да због актуелних ограничења боравка више од 50 лица у истој просторији, новинари не могу пратити сједницу из "Плаве сале".