latinica  ћирилица
07/07/2020 |  15:09 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Лале: У Храсници почињени најтежи злочини на подручју Сарајева

Предсједник удружења логораша регије Бирач Винко Лале рекао је Срни да су у Храсници у општини Илиџа почињени најтежи злочини на подручју Сарајева у посљедњем рату и да је очекивана пресуда некадашњем управнику војничког притвора "Илиџа" у Храсници Хусеину Мујановићу у Вишем суду у Београду, као и да је због тежине злочина казна требало да буде већа.
Винко Лале - Фото: СРНА
Винко ЛалеФото: СРНА

- Удружење посједује податке да је у Храсници организовано силовање Српкиња у становима и да је у том мјесту било неколико логора-мучилишта. Разне методе мучења Срба су примјењиване, а посебан је случај једног логораша из Коњица којег су у кавезу као експонат изложили и држали у центру насеља да би га пролазници пљували, боли, псовали и омаловажавали на разне начине - рекао је Лале.

Он је рекао и да је тај човјек умро у том кавезу.

- У Храсницу су пребачени неки логораши из Тарчина и Пазарића код Хаџића и из логора у Храсници, гдје су мучени, упућивани у Сарајево да праве фортификацијске објекте на првој линији. Кориштени су и као живи штит у акцијама муслиманских снага - навео је Лале.

Према његовим ријечима, за све почињене злочине Мујановићу је изречена мала казна, али је то опет сатисфакција за породице жртава, јер је барем неко одговарао за злочине, будући да се пред Судом БиХ починиоци злочина над Србима најчешће ослобађају због наводног недостатка доказа.

Одјељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је јуче на 10 година затвора некадашњег управника војничког притвора "Илиџа" у Храсници Хусеина Мујановића због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва.

Мујановић је осуђен због притивзаконитог затварања, нечовјечног поступања, издавања наредби и учествовања у наношењу повреда телесног интегритета од јула 1992. до октобра 1992. године.

Предсједник Удружења логораша Сарајевско-романијске регије Слободан Мркајић рекао је да је, према његовим сазнањима, кроз храсничке логоре прошло 350 до 400 људи и да је Мујановић мучио Србе по преписаном рецепту из логора "Мусала" и "Челебићи".