latinica  ћирилица
07/07/2020 |  12:44 ⇒ 12:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Јутарњи: Министарство без портфеља представнику мањина

У новој хрватској влади, која ће, чини се, бити никад брже формирана, након побједе ХДЗ на парламентарним изборима у недјељу, једно министарско мјесто без портфеља имаће представник мањина, који, како пише загребачки Јутарњи, не мора нужно бити из СДС С-а.
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia) -
Зграда Владе Хрватске (Фото: Wikipedia)

Позивајући се на своја сазнања, загребачки дневник пише да би се тај министар без портфеља бавио искључиво мањинским и друштвеним питањима, што је у одлазећој влади било у надлежности министра унутрашњих послова Давора Божиновића.

Стари-нови хрватски премијер Андреј Пленковић је дан након избора практично обезбједио парламентарну већину са осам посланика мањинских странака и по једним из странке Реформиста и ХНС-а који води Предраг Штромар.

Њихов једини услов, наводи лист, за подршку Пленковићу био је да у тој већини не буду заступници Домовинског покрета Мирослава Шкоре и "екстремна десница", што, како се наводи, одговара и самом шефу ХДЗ-а.

Подсјећају да је у свом побједничком говору у изборној ноћи Пленковић рекао да ће једна од главних тачака новог четверогодишњег мандата бити заштита људских и мањинских права.

Јутарњи подсјећа и да су Шкорини посланици у кампањи стално говорили против СДС С-а и Милорада Пуповца.

Јутарњи пише да ће владу чинити искључиво ХДЗ И требало би, кажу, да буде много мања у односу на одлазећу са 12 до највише 15 ресора.

Према сазнањима Јутарњег, Гордан Јандроковић ће остати на позицији предсједника Сабора, али више неће бити генерални секретар ХДЗ-а, у договору с предсједником странке.

Лист процијењује да би Хрватка могла добити владу најдуже за двије седмице, најдуже 20 дана, након што буду објављени званични резултати избора.