latinica  ћирилица
07/07/2020 |  11:10 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Дрвар: Наложено враћање отпада у Италију

Федерално Министарство екологије и туризма поништило је дозволу за увоз неопасног отпада фирми "Кром рециклажа" из Дрвара и наредило његово враћање у Италију.
Отпад - Фото: РТРС
ОтпадФото: РТРС


Федерално Министарство екологије и туризма контактирало је и надлежно министарство у Италији, с циљем враћања отпада у земљу поријекла, објављено је на сајту ресорног министарства.

Министарство је затражило од Тужилаштва Ливањског кантона да испита околности регистрације компаније "Кром рециклажа", која је увезла одређене количине отпада у БиХ и складиштила га у општинама Дрвар и Босанско Грахово.

Федерални Урбанистичко-еколошки инспекторат је по налогу надлежног федералног министарства извршио инспекцијски надзор и установио да отпад није складиштен на еколошки прихватљив начин, те да се управља отпадом без надзора.

Федерални министар екологије и туризма Едита Ђапо најавила је раније да ће поднијети кривичну пријаву и затражити од надлежних истражних органа да испитају све дозволе фирме "Кром рециклажа" из Дрвар, чији су поступци узнемирили и забринули грађане ове и општине Босанско Грахово.

Ђапо је позвала грађане на смиреност и стрпљење, јер је потребно извјесно вријеме да се заврше све процедуре како би компаније вратиле отпад у Италију.

Она је нагласила да је ово први случај у Федерацији БиХ да институције предузимају активности да увезени отпад врате у земљу поријекла.

Око 300 тона текстилног отпада из Италије истоварено је у кругу некадашње фирме "Грмеч".

Општинско вијеће Дрвара донијело је јуче закључке да се хитно измјести отпад довезен из Италије у ову локалну заједницу, те да се Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ укључи у истрагу око цјелокопног процеса у вези са допремањем отпада.