latinica  ћирилица
06/07/2020 |  22:13 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Турковићева да објасни грађанима зашто угрожава њихово здравље и опстанак (ВИДЕО)

БиХ већ касни за Хрватском, јер се није бавила проблемом Трговске горе и одлагања отпада на вријеме, а сада долази и до саботаже из БиХ и то од министарке спољних послова Бисере Турковић, што је несхватљиво, сагласни су гости емисије Актуелно.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Турковић је на Савјету министара одбила да се формира експертски тим, потпуно игноришући договор свих ентитетских нивоа и потребу да се заштити здравље 250.000 људи у 13 општина БиХ у сливу ријеке Уне.

- Турковићева покушава јефтиним популализмом, наводном бригом за оне који су изгубили радна мјеста да одбрани неодбрањиво. Очекивала сам њену проактивну улогу, а не да опструише активности и кочи вишегодишњи рад и грађана и институција. Моја обавеза као ресорног министра је да штитим животну средину и здравље људи, а нека она објасни грађанима у Унско-санском кантону у БиХ, и грађанима у Републици Српској, због чега доводи у питање њихово здравље и опстанак - рекла је министарка просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац гостујући у емисији Актуелно истакао је да је био изненађен негирањем Турковићеве.

- Запрепашћење је било на самој сједници када смо чули да Турковићева, која је гласала за ту одлуку, сада је негира и у јавност шаље поруку да сад апостоје двије радне групе. У члану 4 поменуте одлуке коју је донио Савјет министара у овом сазиву та радна група је престала са радом. Ми смо добили задатак да развијемо комуникацију са енититетским нивоима власти. Као предсједавајући Координационог тима имали смо пет састанака са ениттетским министрима - истакао је Кошарац.

Навео је да на састанцима није било ниједног дисонантног тона и да је постојало потпуно разумијевање.

- На темељу свих досадашњих ставова агенције на нивоу БиХ упозоравани смо више пута да је веома важно мобилисати све постојеће структуре како бисмо имали адекватан одговор на Хрватску тежњу да на том локалитету, а што је за нас неприхватљиво, изграде одлагалиште - додао је Кошарац.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да нема никакво оправдање за став Турковићеве.

- Не знам колико је она упозната са самом проблематиком око ових дешавања. Нови Град је далеко од Сарајева и вјерујем да нема и неких интересовања везаних за ову тему, међутим да је имала било каквог слуха према овом што се дешава, требала је да осјети да све општине у сливу ријеке Уне имају тај проблем. Да сви људи који се баве или политиком или учествују у извршној власти имају исти став, а то је да се та локација не прихвати ни по коју цијену - рекао је начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Емисију Актуелно можете погледати ОВДЈЕ.