latinica  ћирилица
06/07/2020 |  18:58 ⇒ 18:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија страхује од нових жаришта, пооштриће мјере

Тестирање путника на вирус корона на аеродромима у Италији по доласку из држава ван подручја Шенгена, јачање контроле карантина, обавеза хоспитализације за обољеле који одбијају лијечење дио је плана за спречавање ширења вируса у Италији.
Болница у Италији - Фото: Facebook
Болница у ИталијиФото: Facebook

Након избијања нових жаришта у Италији, углавном по доласку Италијана из иностранства или страних држављана, регионалне власти планирају пооштравање појединих мјера и јачање контроле.

– Нови подаци о зараженима показују да је поновно отварање граница за доласке из многих земаља и даље високоризично и да су неопходне нове и благовремене мјере за спречавање и контролу долазака – рекао је предсједник Лација Никола Цингарети, пренијели су италијански медији.

Декрет који је 11. јуна потписао премијер Ђузепе Конте делегира гувернерима региона одлуку о ублажавању или пооштравању мјера на основу епидемиолошких података, укључујући увођење "црвених зона".

Corriere della sera пише да се сав ризик таквог понашања види у случају "Вићенца", гдје је менаџер једне компаније позитиван на ковид-19 по повратку из балканског региона одбијао лијечење у болници и упркос симптомима вируса наставио са друштвеним и пословним активностима, што је довело до нових позитивних случајева на том подручју.

Он је, како наводе италијански медији, по отварању граница отишао најприје у Србију, затим у БиХ, а по повратку у италијански регион Венето већ првог дана је имао температуру 38 и друге симптоме ковида-19, међутим одбијао је болничко лијечење и изолацију док се његово здравствено стање није погоршало.

У Италији је од почетка кризе са вирусом ковид-19 заражено више од 240.000 људи, од којих је око 14.000 активних случајева, а више од 34.000 је умрло од посљедица тог вируса.