X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/07/2020 |  17:58 ⇒ 18:01 | Извор: СРНА

Иванцов: Русија жели да има стабилизујућу улогу на Балкану

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов у разговору са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић нагласио је да је став Русије да жели да на Балкану има стабилизујућу улогу, али и да вјерује да НАТО војни блок не доприноси миру и стабилности на Балкану.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

Турковићева је данас, на њен позив, имала службени разговор са амбасадором Иванцовим у просторијама Министарства, те је затражила појашњење у вези са његовом изјавом у вези са чланством БиХ у НАТО, наводи се у саопштењу из Министарства иностраних послова /МИП/ у Савјету минстара.

У саопштењу се додаје да је Иванцов нагласио да Руска Федерација подржава суверенитет, територијални интегритет и независност БиХ, те равноправност њена три конститутивна народа.

Он је поновио став да БиХ има право да сама одлучи коме ће се придружити и да је та одлука искључиво у надлежности БиХ и њених народа и грађана, наводи се у саопштењу.

Из МИП-а додају да је Турковићева истакла да су и до сада политички лидери БиХ све одлуке које се тичу спољне политике доносили "консензусом, мада то увијек није било лако".

Она је рекла да је и Програм реформи, који је послат у НАТО, усаглашен на исти начин и изразила увјерење да је Русија пријатељ БиХ.