latinica  ћирилица
06/07/2020 |  15:27 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Спријечити Хрватску да одлаже отпад на Трговској гори (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да неће бити одустајања у борби против намјере Хрватске да одлаже нуклеарни отпад на Трговској гори на граници са Српском и БиХ и да ће, уколико буде потребе, бити кориштене регионалне и међународне правосудне инстанце у рјешавању тог проблема.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Додик је рекао да ће бити настављени и политички договори о том питању.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ прије годину и по дана донијело одлуку у вези са овим проблемом и да је затражило од Хрватске да преиспита своје намјере.

- Обавезали смо све органе у БиХ да се у складу са том одлуком понашају, тако да је чудно да госпођа /министар спољних послова БиХ Бисера/ Турковић не поштује ни одлуке Предсједништва. Затражили смо од Хрватске да преиспита своје одлуке, подржали све напоре које је Република Српска учинила на том плану, скрећући пажњу на отворени проблем који би угрозио читаво једно подручје - истакао је Додик.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из словеначке Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни Черкезовац, у општини Двор, што је у непосредној близини општине Нови Град и на самој граници са БиХ.